Miroslav Krleža: BARAKA PET BE  Share 

pepe7

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
Odg: Miroslav Krleža: BARAKA PET BE
« Ožujak 30, 2011, 17:58:58 »
0
ironija kod lika grofa??

bižuterija

• Registrirani korisnik
  • Spol: Ženski
  • žena, majka, kraljica !
  • Respect: +4
« Ožujak 30, 2011, 22:26:52 »
0
ironija kod lika grofa??
pravi se da je značajan, nabraja svoje titule a zapravo ništa nije postigao

Vanaa

• Registrirani korisnik
« Travanj 02, 2011, 00:12:37 »
0
Meni iz svega stvarno nije jasno, mozda je glupasto... ali jel se tu stvarno radi o ratu protiv Rusa... i o ratu koga točno protiv rusa? Jer Maksimilijan Axelrode je šef MALTEŠKOG špitala... u kojem leze Hrvati, Mađari, Talijani, Nijemci i RUSI protiv kojih kao ratuju... jel to sad zato sta je to Crveni kriz pa primaju ranjenike bilo kakve nacionalnosti ili...? stvarno mi tu nista nije jasno... znam da se radi o 1. svjetskom ratu i to ali...?
"Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam." :D

Ajax

• Global Moderator
  • Spol: Muški
  • Respect: +55
« Travanj 02, 2011, 01:07:51 »
0
Meni iz svega stvarno nije jasno, mozda je glupasto... ali jel se tu stvarno radi o ratu protiv Rusa... i o ratu koga točno protiv rusa? Jer Maksimilijan Axelrode je šef MALTEŠKOG špitala... u kojem leze Hrvati, Mađari, Talijani, Nijemci i RUSI protiv kojih kao ratuju... jel to sad zato sta je to Crveni kriz pa primaju ranjenike bilo kakve nacionalnosti ili...? stvarno mi tu nista nije jasno... znam da se radi o 1. svjetskom ratu i to ali...?

Hrvatska je, kao i neke druge zemlje, bila dio Austro-Ugarske monarhije pa tako i hrvatski vojnici bili dio austro-ugarske vojske. Sukobljene strane u ratu su bile Francuska, Italija, Rusko Carstvo, Srbija, Britansko Carstvo, SAD vs Austro-Ugarska, Bugarsko Carstvo, Njemačko Carstvo, Osmansko Carstvo.

Dio sa Malteškim špitalom uzmi "zdravo za gotovo" i nemoj se time previše opterećivati. Knjiga je stvarno kratka i najlakše bi ti bilo kad bi izdvojila malo vremena i pročitala ju.

Streberica

• Registrirani korisnik
  • PMF Kemija
  • Respect: +440
« Travanj 02, 2011, 01:09:24 »
0
I imate ju tu na forumu pa nema izgovora da knjižnjice ne rade.
čak ni kemičari ne mogu ukloniti plemeniti plin iz "nemoguće" niti plemeniti metal iz "nikad"

iva.gaspar

• Registrirani korisnik
« Travanj 02, 2011, 10:53:16 »
0
I imate ju tu na forumu pa nema izgovora da knjižnjice ne rade.

to što si stavila na prvu stranicu, koliko je to dio cijeloga djela?

garfy

• Global Moderator
  • Osluškujući tišinu...
  • Respect: +264
« Travanj 02, 2011, 10:59:53 »
0
to što si stavila na prvu stranicu, koliko je to dio cijeloga djela?

Pa to bi ti bilo sve. Od prve do zadnje stranice.
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

iva.gaspar

• Registrirani korisnik
« Travanj 02, 2011, 11:50:45 »
0
da, hvala  :) skuzila sam kad sam pocela citati

zna li itko ovo djelo ili neki ulomak usporediti sa sodomom i gomorom? u jednom primjeru barake za ulomak neki je bila ovo jedna os smjernica