Poeov opus obiluje romanima, kratkim pričama te pjesmama i smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike gdje ga se najprije smješta. Njegove su pjesme posebne, kao da se malo zanemaruju, osin dvije naslavnije Anabel Lee i Gavran, kao da su neki nastavak tjeskobe i napetosti iz priča, a u njima je on sam kako to s pjesnicima i je.
Poeova je smrt obavijena tajnovitostima i pokrenula je mnoge rasprave među povjesničarima i idrugim znanstvenicima. A kako je Poe bio vrlo
intrigantna i prilično ekscentrična ličnost, njegova smrt potakla je i interes njegove publike za djela koliko i za njega samoga. Postoje dvije teorije o njegovoj smrti - jedna kao uzrok navodi alkohol, a druga bjesnoću..,
Neposredno prije smrti, rekao je prema navodima koji postoje: "Najbolje što bi prijatelj za mene mogao učiniti je, prosvirati mi mozak pištoljem." Utihnuo je, a onda izgovorio svoje posljednje riječi: "Gospode, pomozi mojoj jadnoj duši."
Uz njega su Charles Baudelaire i William Blake, mračno i tjeskobno, na trenutke beznadno. Poe se koristi stilom, kojeg bi se možda moglo nazvati baroknim, kao prvo kićen i pretrpan ukrasima, neobičnim riječima i izričajima, dublje je jednostavnije mračan.
U Poeovim pjesmama, kao i pričama, prevladavaju motivi straha i užasa, napuštenosti i osamljenosti, izgubljene ljubavi i propalih iluzija.