u ovom b diu zadatka se koristi cos zato sto se Fg odnosno G (ovisno kako oznacavas) rastavlja na dvije sile koje djeluju (F1 i F2) te onda zakljucujes da je F1 okomita na povrsinu kosine. te onda preko trigonometrijskih funkcija dolazis do zakljucka da je F1=Fgcos(alfa)=mgcos(alfa)=1*10*cos30=8,66Nprobaj si nacrtati onda ces vjerojatno shvatiti. uglavnom Fg ti se svodi na to da se rastavlja na dvije sile (pravilo paralelograma kod vektora)ne znam dal si shvatio, al pokusala sam objasniti
a ne bi trebalo ovako ici:F=Fg*cos(alfa)-FtFt=faktrortrenja*Fg*sin(alfa)F=mg*cos(alfa)-faktortrenja*mg*sin(alfa)i onda to uvrstiti u W=Fs*cos(alfa)meni dode 1027N :/
hvala, ali nije točno : a) 545 b) 1045 c) 945
jel znaš koje je točno?? ja sam dobio jedno rješenje koje se poklapa s jednim ponuđenim odgovorom, al ne znam jel točno.evo ovako:m=75 kgl=2 mmi=0,15Fu=Ftr+F(paralelna) =mi*F(okomita)+F(paralelna) =mi*m*g*cos30+m*g*sin30 =0,15*75*10*cos30+75*10*sin30 =472,4278 NW=Fu*l=944,86 J
Nikako ne mogu shvatiti kada ide cos a kada sinus kod izračunavanja sile ili rada kod nagiba, uzbrdica itd.Može primjer?Teret od 6kg a)spuštamo B) dižemo uz nagib od 30% i faktor trenja 0,02. Koliki je rad obavljen i kolikom silom djelujemo na teret?