Anketa

Ocjenite esej

1
5 (10.9%)
2
11 (23.9%)
3
12 (26.1%)
4
8 (17.4%)
5
10 (21.7%)

Ukupno Glasova: 46


Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej  Share 

anya18

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 4
 • Respect: +4
Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Siječanj 16, 2012, 18:11:38 »
+3
   Roman Madam Bovary napisao je Gustave Flaubert, francuski romanopisac i pripovjedač. Roman je nastao u razdoblju realizma. Flaubert se koristi realističkim metodama: promatra, proučava, dokumentira sve pojave, iako je po mentalitetu pravi romantik. Jedno vrijeme roman je čak bio zabranjen zbog povrede javnog morala.
   Charles Bovary je bio liječnik. Živio je na selu gdje vodio isprazan i dosadan život. Svaki dan mu je bio jednak, a život monoton, što vidimo iz sljedećeg citata: "Seoski liječnik Charles Bovary vodi tužan, isprazan život bez ljubavi." Sve do toga dana kada je upoznao Emmu, tada mu se sve oko Emme počelo sviđati i rado je dolazio u Bertaux na imanje čiče Rouaulta. Charles se počeo zaljubljivati u Emmu ali toga uopće nije bio svjestan. Mislio je da uživa u ljepotama imanja čiče Roualta.
      Emma je kćerka čiče Rouaulta, koja je živjela na imanju. Uvijek je srdačno ispraćala Charlesa:"Ona ga je uvijek ispraćala do prve stepenice pred kućom. Ako mu još ne bi doveli konja ona bi ostajala tu." Dok je Emma bila u prisustvu Charlesa ona se smiješila jer je Charlesovo prisutstvo djelovalo na nju iako nije isticala nikakve svoje osjećaje što saznajemo iz sljedećeg citata:" Emma se pod njim smiješila u mlakoj toplini, a kapi su se vode čule kako jedna po jedna padaju na razapetu svilu." Charlesovi su osjećaji bili puno jači. On se toliko udubio u promatranje Emme da je čuo kako kapljice jedna po jedna padaju na razapetu svilu.
      Iz ovog ulomka Emmu upoznajmo isključivo iz Charlesove perspektive, onako kakvom je on doživljava a ne onakvom kakva ona u stvarnosti je. Obično su se sretali kada je Charles odlazio tada bi ga Emma pratila i sa njim čekala dok mu ne dovedu konja. Nisu uopće razgovarali samo bi se pozdravili i čekali. Oboje su uživali u susretima iako su bili potpuno hladni bez ikakvog konkretnog druženja.
   Tako se može zaključiti da su oboje imali osjećeje jedno prema drugome iako su Charlesovi osjećaji bili puno jači. Zbog nedostatka komunikacije između njih dvoje dolazi do toga da Emma nije zadovoljna tom vezom pa traži utjehu negdje drugdje. Emma je nesretna i na kraju tragično završava.

korčula

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 34
 • Spol: Muški
 • Respect: +10
Odg: Madam Bovary- Gustave Flaubert
« Siječanj 26, 2012, 22:23:27 »
+1
...iako je po mentalitetu pravi romantik...-možda bi se moglo drugačije reći.
Charles Bovary je bio liječnik.-prekratka rečenica, može se odmah nadovezat na slijedeću npr.
Charles Bovary je bio liječnik,živio je na selu gdje vodio isprazan i dosadan život. Sve ostalo je vrlo dobro

Siki

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 13
 • Respect: +3
Odg: Madam Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Ožujak 09, 2012, 21:05:08 »
+1
Previse prepricavanja sto nije pozeljno da radis. Zakljucak mi je nedovrsen, ne ostavlja nikakav dojam na mene. Ne znam sto si uzimala za smjernice, ali mi iskreno iz eseja nisi nista konkretno rekla o djelu.  :-\

Zora

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 43
 • Respect: +59
Odg: Madam Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Ožujak 21, 2012, 16:44:40 »
0
Naslov romana je MADAME  BOVARY, a ne MADAM BOVARY !
prof. Zora

garfy

 • Global Moderator
 • *****
 • Postova: 6669
 • Spol: Ženski
 • Osluškujući tišinu...
 • Respect: +279
Odg: Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Ožujak 21, 2012, 18:18:54 »
0
Naslov romana je MADAME  BOVARY, a ne MADAM BOVARY !
prof. Zora

Ispravljeno!  :)

Garfy
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

candace

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 4
 • Respect: +4
Odg: Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Ožujak 23, 2012, 02:30:46 »
+1
Ponavljas stalno roman roman roman, previse prepricavanja, odmaH pocni o piscu bez toga roman je napisao, reci osnovno o piscu u uvodu.  Ovo vise izgleda kao zadaca a ne kao esej.

Zora

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 43
 • Respect: +59
Odg: Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Ožujak 28, 2012, 22:32:03 »
+4
Uvod eseja
Na početku treba smjestiti pisca u razdoblje kojem pripada i odrediti njegovo mjesto i ulogu u tom razdoblju. Znači, Flaubert je jedan od najistaknutijih francuskih proznih pisaca 19.stoljeća i jedan od najboljih stilista uopće- nije nevažno napomenuti da je ovaj roman pisao 6 godina. ( Ne opisivati metode rada pisaca realista, to se ne traži! ) Njegovo djelo Gospođa Bovary ubraja se  u vrhunac francuskoga realističkog romana , on je i tvorac psihološkoga realizma. U čuvenoj rečenici :Gospođa Bovary , to sam ja, obračunao se sa svojim mladenačkim romantičarskim maštarijama, pa je tvrdnja da je bio po mentalitetu pravi romantik netočna. Tema ovog romana je sukob ideala i stvarnosti. Za svoju junakinju pisac je odabrao stvarni lik iz članka u crnoj kronici i dao je prikaz malograđanskog društva u francuskoj provinciji svoga vremena.
Razrada
Prvo treba zadani ulomak smjestiti u kontekst djela,npr. : Navedeni ulomak je sa samog početka romana, kada se Emma vratila sa školovanja u jednom samostanskom internatu u kojem je odrasla uz svijet kakav se opisivao u  sentimentalnim  i romantičarskim romanima iz 18.st. U njima je ljubav bila prikazana na idealizirani način i ona je takvu ljubav očekivala i u svom životu. Ali njezin muž nije imao ni jedno svojstvo junaka iz romana, bio je prosječan, skromni seoski liječnik, zadovoljan svojim osrednjim životom.
Tvoji citati se trebaju uklapati u tekst, a ne da svaki puta napišeš : što vidimo iz sljedećeg citata. Oni mogu stajati samostalno, ili se dijelovi citata mogu uvrstiti u rečenicu.
U ovom dijelu eseja analiziraš navedeni tekst čime pokazuješ svoje razumijevanje teksta. Nemam predložak zadanoga teksta, pa ne mogu pomoći u analizi.
Zaključak
Zaključak proizlazi iz prethodnoga teksta, ali se može i povezati s sličnim problemima iz današnjice.
Zarezi su Ti slaba strana. Jako štediš na njima.
Prouči u Pravopisu iza kojih se vrsta rečenica piše zarez i u kojim još slučajevima.
UPOZORENJE : NEMAŠ JASNO 3 ISTAKNUTA DIJELA TEKSTA. Prema viđenom, tekst Ti se sastoji od 5 dijelova.
Na tome će Ti oduzeti bodove!
prof. Zora