Ranko Marinković: ZAGRLJAJ - esej  Share 

vatra123

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 24
  • Respect: +4
Ranko Marinković: ZAGRLJAJ - esej
« Travanj 07, 2012, 00:46:28 »
0
INTEPRETATIVNI ŠKOLSKI ESEJ

POLAZNI TEKST
Ranko Marinković, Zagrljaj

Oblio me bijesni val neispisane tinte, nepretočene u svjetlost i sjaj riječi, u munje govora, i zapljusnuo mi oči, izbrisao vid spužvom mraka. Oslijepljen kao Samson zagrlio sam stupove svoje teme: strah i smrt. Ona je tu, u mojim utrnulim rukama, u autorskom bolu mojih zglobova... Doskora će se srušiti na mene... Namirem je tebi sumnjičavom, tebi prestrašenom od Crne Mrlje, tebi što se sklanjaš po brijačnicama i prisluškuješ šjor-Bepa, što se baviš mravima, grickaš riječi i šetaš po rečenicama... Jaje više ne mogu napisati, preda mnom je ocean mraka i beskrajna noć...


SMJERNICE

U koji je prostor smještena radnja novele Zagrljaj?
Koja je tema novele s obzirom na simboliku naslova?
Tko su glavni akter i kakav je njihov međuodnos?
Što u pripovijetci simbolizira Crna Mrlja?
Je li završetak novele očekivan?
Koji je smisao posljednje rečenice odlomka u kontekstu novele?
Kada je stvarao Ranko Marinković, kojim je stilom napisana novela i kojoj je zbirci objavljena?


POMOĆ PRI PISANJU
Novela Zagrljaj pripada zbirci novela Ruke Ranka Marinkovića.
U njoj nema razmišljanja o osnovnim problemima pisanja i stvaranja umjetničkog djela.
Marinković je moderan psihološko-realistički pripovjedač.
   Autor opisuje mediteranski mikrokozmos smješten u otočnoj izolaciji, analizira čovjeka kao „nesretan slučaj“.
   Autor često kombinira ironiju i patetiku, stvara groteskni realizam kao umjetnički postupak koji se ostvaruje pretjeranim negativnim razobličenjem postojeće a neželjene situacije ili zbilje.
   Modernost zbirke proizlazi iz autorova interesa za osobnost, za suvremenog čovjeka, interesa za iracionalno-podsvjesno, prikaza nesklada pojedinca i okoline te želje i realizacije.
   Otočni svijet prikazan je groteskno zbog zatajivanja Čovjeka, tj. iznosi se jadan status čovjeka u tzv. suvremenom svijetu.
   Pripovijedanje nije pravolinijsko, ne donosi realističku „znanstveno sliku svijeta“ već fragmente/isječke stvarnosti autor ironično analizira i propituje, u sve sumnja i svemu se ruga.
   U noveli zagrljaj autor je istaknu razobličenje narativnih konvencija, pripovjedačkim komentarima samog čina pisanja i u završnom dijelu uvođenja lika naratora u završnu sekvenciju novele artikulirao je na simbolički način stajalište o prirodi umjetničkog čina, osobito o odnosu umjetnosti i životne zbilje.

Zora

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 43
  • Respect: +59
Odg: Ranko Marinković: ZAGRLJAJ
« Travanj 13, 2012, 16:54:50 »
+2
Gdje je Tvoj esej napisan na osnovu zadanog teksta i djela. Ove mudre rečenice prepisane iz kritike ništa Ti neće pomoći. Od 4 zadane Marinkovićeve novele iz zbirke Ruke ova je najteža za analizu.Tema ove alegorijske novele je književnoumjetničko stvaranje, odnos između stvarnoga života i književnoga djela.Na početku pratimo dijalog između pisca i njegovog drugog ja koji se sprema napisati prvu rečenicu.Mrlja tinte koja se pojavljuje na papiru je simbol besmisla koji prijeti priči i tada pisac izlazi van i opisuje ljude koje susreće: šjor Keka koji je šjor Bepo, financa, žandara...Njihove ispričane priče pisac pretvara u književnu zbilju, da bi na kraju književna zbilja pobijedila.Književni tekst i stvarnost su u neprekidnom zagrljaju, a stvarnost umire u zagrljaju pisca i pretvara se u neku novu umjetničku stvarnost. Ulogu pripovjedača ima lik koji je pisac.Novela završava groteskno - zagrljaj pisca i žandara je zagrljaj umjetnika koji čvrsto drži stvarnost da mu ne pobjegne  kako bi je pretvorio u umjetničko djelo.Između toga su umetnute priče financa kako pokušava pregledati sumnjivog seljaka, žandarova priča iz djetinjstva, pa piščeva izmišljena priča o Đini i njezinom mužu džeparu.
Dakle, u prvom planu novele su događaji iz svakodnevnog života u obliku živo ispričanih anegdota, u drugom planu je pisac promatrač i u trećam planu promatrač promatrača ( onaj koji sve opisuje i razgovara s piscem ).
Pozdrav od prof. Zore

vatra123

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 24
  • Respect: +4
Odg: Ranko Marinković: ZAGRLJAJ
« Travanj 14, 2012, 08:46:09 »
0
možda repeticije?