Anketa

Ocijenite esej?

1
2
3
4
5

Albert Camus: STRANAC - esej  Share 

miss scream

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 84
 • Spol: Ženski
 • Respect: +25
Albert Camus: STRANAC - esej
« Travanj 13, 2012, 23:00:09 »
0
POLAZNI TEKST
Albert Camus, Stranac

Čim me ugledao, pripodigao se i turio ruku u džep pa sam, naravno, stegnuo Raymondov revolver u džepu na kaputu. Zatim se on ponovo izvalio, ali nije izvadio ruke iz džepa. Bio sam prilično daleko od njega, desetak metara. Na mahove sam nazrijevao njegov pogled, između napola sklopljenih vjeđa. Ali uglavnom je njegov lik titrao u užarenom zraku preda mnom, šumor je valova bio još tromiji i spokojniji nego u podne. Isto ono sunce, isto ono svjetlo na istom onom pijesku što se protezao i ovdje. Već dva sata dan nije odmicao, već dva sata bio je usidren u oceanu usijana metala. Na obzorju je prošao, jedan brodić, nazreo sam krajičkom oka samo crnu mrlju jer sam netremice gledao Arapina.

 Pomislih da treba samo da se okrenem pa da se ovo svrši. Ali na leđa mi se bio navalio cijeli šal ustreptao od sunca. Učinih nekoliko koraka prema izvoru. Arapin se nije ni pomaknuo. Ipak je još bio prilično daleko. Možda zbog sjene na licu učinilo mi se da se smije. Čekao sam. Obrazi su mi gorjeli od sunca i osjećao sam kako mi se kapljice znoja sakupljaju u obrvama. Sunce je peklo isto onako kao i onoga dana kad smo pokopali mamu i, isto onako kao i onda, najviše me boljelo čelo i sve su mi žile na njemu u isti mah kucale ispod kože. Zbog toga žara koji više nisam mogao podnositi, koraknuo sam naprijed. Znao sam da je to glupo, da se neću izbaviti od sunca ako se pomaknem za jedan korak. Ipak, prešao sam jedan korak, samo jedan korak. A tada, ne pridižući se, Arapin izvadi nož i pokaza mi ga na suncu. Svjetlo sijevnu na čeliku i kao da me duga svjetlucava oštrica pogodi u čelo. U isti mah znoj nakupljen u obrvama poteče mi odjednom niz kapke i zastre ih mlakim i gustim velom. Taj zastor od suza i soli zasjeni mi oči. Osjećao sam samo cimbale sunca na čelu i, nekako nejasno, blistavi mač uperen iz noža svejednako u mene. Taj užareni mač palio mi je trepavice i kopao bolne oči. Tada sve zaigra preda mnom. Zapahnu me težak i vreo dah mora. Učini mi se da se nebo širom otvorilo da pusti ognjenu kišu. Napeh se svim svojim bićem i ruka mi se zgrči na revolveru. Otpona popusti, dotaknuh glatki trbuh drška i tada sve poče, usred praska koji bijaše u isto vrijeme rezak i zaglušan. Stresoh sa sebe znoj i sunce. Pojmih da sam poremetio ravnotežu dana, izvanrednu tišinu žala na kojem sam bio sretan. Zatim opalih još četiri puta u nepomično tijelo u koje se meci zabijahu a da se ništa nije opažalo. Bijahu to kao četiri kratka udarca kojima
sam pokucao na vrata nesreće.


SMJERNICE
Smjestite ulomak u kontekst romana.
Kako se zove glavni lik i kakav je njegov odnos prema životu?
Osjeća li glavni junak mržnju prema Arapinu?
Što je izazvalo da puca na njega?
Je li to bilo čime motivirano?
U ulomku svjetlost ključnu ulogu. Obrazložite.
Glavni junak živi ravnodušno. U što vjeruje? Zašto je roman naslovljen Stranac?
Po čemu možete zaključiti da roman pripada suvremenoj književnosti?
Koje je simbolično značenje posljednje rečenice ulomka?
Koji ženski lik u romanu ističe Mersaultov karakter?
Što sve doznajemo o Mersaultu iz razgovora sa svećenikom?
Je li Mersaultov način života široko prihvaćen u društvu? U čemu je bit filozofije egzistencijalizma u skladu s  kojom živi Mersault?Moj esej...pa vas molim za mišljenja  :)                Albert Camus je francuski romanopisac,dramatičar i esejist.Dobitnik je nobelove nagrade za književnost 1957.Stranac spada u prvu fazu Camusovog stvaralaštva,u fazu apsurda.Ovaj roman za razliku od drugih iz tog doba nema ratnu temu nego je orijentiran na život pojedinca i njegove privatne stvari.U dijelila egzistencijalizma postavlja se teza da je čovjek sam odgovoran za ono što će se dogoditi sa njegovim životom.
               Ovaj ulomak je sa kraja prvog dijela romana koji završava bezrazložnim Mersaultovim ubojstvom Arapina.Mersault,junak ovog romana,je oduvijek bio povučena osoba.Živio je bezličan život u kojem je sve prihvaćao ravnodušno,pa i majčinu smrt.Smisao njegova života je imati prijatelje,izlaziti sa djevojkama i ići na posao.Sve događaje u životu prima onako kako se zbivaju.Arapina ne ubija iz mržnje.Prema njemu ne osjeća ništa.Izazvan vručinom i odsjajem oštrice na suncu vadi pištolj i puca.Uloga svijetlosti i sunca se proteže kroz cijeli roman("sunce je peklo kao i onoga dana kad smo pokopali mamu").Svijetlost u njemu izaziva uznemirenost i sve "žile na tijelu u isti mah" mu kucaju pod kožom.Mersault je stranac u okolini.Njegov način života i fizičko shvaćanje stvari odudaraju od života drugih ljudi.On živi u svijetu bez iluzija i zbog toga je otuđen od drugih ljudi.Marija je žena koja pokazuje njegov karakter i odnos prema ženama.Ona mu je,kao i druge žene,bila samo objekt.Nije ju niti malo voljeo.To pokazuje kako su njemu žene bile samo seksualni objekti sa kojima je ispunjavao svoje potrebe.Posljednja rečenic u ulomku govori kako je shvatio što je učinio i da zna da će biti kažnjen za to.Od sada neće sam krojiti svoj život.
             Mersault živi načinom života koji nije prihvaćen u društvu.Društvo takve ljude izopćava jer i oni izopćavaju cijeli svijet.On je stranac.Danas ima puno stranaca u društvu.Ako nekoga ne zanimaju problemi drugih i on se ne trudi oko njemu besmislenih tuđih ciljeva,on je stranac.No možda je većina u krivu. Možda su oni stranci manjini koja ima jasnije poglede na život.
Love is a misunderstanding bettween two fools

tina.tina2

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 7
 • Respect: 0
Odg: Albert Camus: STRANAC - esej
« Travanj 20, 2013, 21:49:25 »
0
Hm, cini se ok, samo za višu razinu ne izgleda kao dovoljan broj rijeci :)))

Zora

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 43
 • Respect: +59
Odg: Albert Camus: STRANAC - esej
« Svibanj 05, 2013, 18:51:08 »
+1
Ne mogu vjerovati da si naziv nagrade napisala malim slovima. 2 su razloga za pisanje velikim slovom sintagme Nobelova nagrada :1)jer je to početak naziva nagrade2)posvojni pridjevi izvedeni iz vlastitih imena na -ov, -ev, -in pišu se velikim slovima ( Nobelov, Krležin,Hrvojev). Malim slovima pišu se pridjevi na -ski,-ški,-čki( krležijanski,paški,zagrebački).
Pisca se uvijek mora smjestiti u razdoblje kojem pripada ( Camus spada u kasni modernizam, od 40-tih do 70-tih g. 20.st. )kada se pojavljuje egzistencijalistički roman.Ne možeš napisati daje roman orijentiran na život pojedinca i njegove privatne stvari ( koje su to njegove privatne stvari?)Sljedeća je rečenica potpuno nepovezana s prethodnom.Stranac je roman lika i roman ideje. Uvod se može zaključiti najavom teme romana: čovjekova otuđenost i prikaz života kao apsurdnog i besmislenost.
Početak 2. dijela je dobar ( lokalizacija ponuđenog ulomka iz djela ).Počela si pisati u perfektu, a onda naglo prelaziš na prezent, umjesto da nastaviš pisati u prošlom vremenu(Smisao njegova života je bio...).Pravopisne pogreške (djelima, a ne dijelima;vrućina, a ne vručina; svjetlost, a ne svijetlost ).
U analizi ponuđenog ulomka bitan je Mersaultov fizički doživljaj života jer je on, kako si rekla, ravnodušan čovjek, lišen emocija, njegov se psihički život svodi na elementarno, tj. na osjetilne dojmove i zato osjeća nelagodu i uznemirenost, a najviše mu smetaju svjetlost i vrućina ( to je tzv. solarni motiv koje se pojavljuje nekoliko puta u romanu ).U zadnjoj simboličnoj rečenici ulomka iznosi se predosjećaj vlastite tragedije.
MORAŠ IMATI NAJMANJE 4 CITATA I NJIMA POTKRIJEPITI SVOJE TVRDNJE!
Mersault je stranac u u suvremenom svijetu otuđenosti čovjeka,ali i u odnosu prema sebi jer ne može kontrolirati svoje postupke i odgovoriti sam sebi na pitanje zašto je ubio čovjeka.

tea214

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 1
 • Respect: 0
Odg: Albert Camus: STRANAC - esej
« Svibanj 06, 2013, 13:57:40 »
0
Još nitko nije odgovorio na pitanje: Po čemu možete zaključiti da roman pripada suvremenoj književnosti?
Bila bi zahvalna ako netko odgovori,.

ava_sophia

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 2
 • Spol: Ženski
 • Respect: 0
Odg: Albert Camus: STRANAC - esej
« Svibanj 26, 2013, 12:25:18 »
0
Još nitko nije odgovorio na pitanje: Po čemu možete zaključiti da roman pripada suvremenoj književnosti?
Bila bi zahvalna ako netko odgovori,.

Nisam sigurna ali mislim da je u pitanju tehnika redukcije, stil pisanja(rečenice kratke i jasne) i sama tema romana. :)