Anketa

Koju biste ocjenu dali za ovaj esej?

5
12 (32.4%)
4
15 (40.5%)
3
9 (24.3%)
2
0 (0%)
1
1 (2.7%)

Ukupno Glasova: 37


Sofoklo: Antigona - esej  Share 

Juliette

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 44
 • Respect: +7
Sofoklo: Antigona - esej
« Svibanj 10, 2012, 05:09:00 »
+1
Molim vas kažite mi svoje kritike, mišljenja i savjete. Hvala! :)

ANTIGONA
 
Oj grobe, bračna ložnice, moj ukopni
Za navijek čuvan dome kamo putujem
Ka svojim od kojih broj je najveći
Fersefasa* med mrtvima prihvatila;
A od njih zadnja ja i najružnije baš
Sad silazim dok žića ne navrših vijek.
Al' čvrstu gajim nadu da ću ocu  svom,
Kad dođem, draga doći, draga majčice,
I tebi, draga tebi, brate premili:
Ta ja vas mrtve sama svojim rukama
I oprah i uredih: na grob žrtvu vam
Ja izlih, a sad, Poliniče, tijelo ti
Sahraniv tvoje, takvu plaću ubirem.
Al' s pravom ti, za razumne, iskazah čast.
Ta nikada se, ni da djeci mati sam
Ni muž da mrtav trune mi, ne prihvatih
Ja takva posla preko volje građana.
Pa kakvu zakonu to kažem za volju?
Da muž mi umre, drugoga bih dobila
I dijete s drugim ovo ako izgubim;
Al' kako roditelje meni krije Had,
Brat nijedan se više rodit ne može.
Po zakonu te takvu ja pretpostavih
Svim drugima, a Kreontu se učini
To grijeh i strašna drskost, brate premili.
I sad me neudatu i bez svatova
Ovako rukom zgrabiv vodi: udaje
Ni djece ni tetošenja toga dječjega
Ne postigoh, već jadna tako sama ja
Bez prijatelja živa u grob k mrtvima
Sad idem. Kakav zakon božji pogazih?

       
*Persefona – žena Hadova
Ložnica  - soba, spavaonicaSMJERNICE

Smjesti ponuđeni ulomak u cjelinu djela i odredi temu o kojoj govori (ulomak). Poveži ulomak s dramskom trilogijom čiji je dio drama Antigona i citiraj stihove koji upućuju da je u pitanju organska trilogija (objasni pojam organske trilogije). Kako je Sofoklo reformirao antičku tragediju?

Objasni kako se u ponuđenom ulomku očituje Antigonina tragična sudbina. Izdvoji stihove kojima Antigona obrazlaže da nije imala izbora nego učiniti djelo zbog kojeg je osuđena.   Dokaži na  ponuđenom primjeru da Sofoklo prikazuje ljude onakvima kakvi bi trebali biti, a ne onakve kakvi stvarno jesu.  Objasni zašto Antigona kaže na početku svojeg monologa „oj grobe, bračna ložnice“ i „ bez prijatelja živa u grob k mrtvima sada idem“ – koje su to stilske figure?  Objasni zašto Sofokla smatraju majstorom antičkoga stila. Kojim stihom su pisane antičke tragedije?

Kako ti vidiš problematiku koja je predstavljena u djelu – sukob božanskih i ljudskih vrijednosti. Je li vrijedno umrijeti radi morala i služenja zajednici i obitelji? Bi li mogao/mogla dati takvu žrtvu?ESEJ

      Priloženi tekst ulomak je iz petog čina tragedije Antigona u kojoj istoimena protagonistica iznosi monolog o svojim postupcima, kazni i posljedicama istih. Autor ove dramske vrste veliki je starogrčki tragičar Sofoklo koji je reformirao antičku tragediju tako što je povećao broj koreuta s dvanaest na petnaest te joj je dao savršeni oblik uvođenjem trećeg glumca. Antigona uz Kralja Edipa i Edipa na Kolonu čini organsku dramsku trilogiju o kralju Edipu povezanih radnjom, licima i sadržajem. Sljedeći stihovi potvrđuju vezu s tragedijom Kralj Edip u kojoj umiru Antigonini roditelji i braća: „Al/ čvrsto gajim nadu da ću ocu svom. / Kad dođem, draga doći, draga majčice, / I tebi, draga tebi, brate premili‟.

    Antigona, tragična junakinja ove tragedije, pokopavši brata Polinika prekršila je zakon kralja Kreonta te si tako svjesno odredila svoju tragičnu sudbinu. To saznajemo iz njenog monologa u danom ulomku, točnije iz sljedećih stihova: „a sad, Poliniče, tijelo ti / Sahraniv tvoje, takvu plaću ubirem. / Al' s pravom ti, za razumne, iskazah čast.‟ Ona je lik nepokolebljivih uvjerenja i iznimne snage karaktera, što su razlozi zbog kojih se nije mogla olako pokoriti naredbama i zanemariti moralne vrijednosti kojima je naučena. Situacija je dobila na težini time što je u pitanju upravo njen rođeni brat. Da joj je muž umro, „drugoga bi dobila‟, ali „kako roditelje‟ njoj „ krije Had, / Brat nijedan se više rodit ne može‟.
     Čovjek je u zbilji ipak bliži primjerice Antigoninoj sestri Izmeni koja nema njenu snagu karaktera te se uvijek pokori snažnijemu nego Antigoni. Ona ni u jednom jedinom trenutku nije dvojila niti dovela svoju odluku u pitanje, što dovodi do zaključka da je njena veličina ipak pomalo idealizirana. Sukladno s tim osobinama, ali „neudatu i bez svatova‟, hrabro se pomirila s činjenicom da na dan kada se trebala udati za zaručnika Hemona ide „bez prijatelja živa u grob k mrtvima‟. Zato ona tu kamenu grobnicu naziva „bračna ložnica‟.
     Sofoklo, pišući u heksametrima, osim prethodno navednog oksimorona i metafore, koristi i razne druge lirske iskaze čime potvrđuje svoju nadarenost i veličinu zbog kojih opravdava titulu najhvaljenijeg starogrčkog tragičara antičkoga stila.
 
    Kreontova se odluka, temeljena isključivo na zemaljskim zakonima, kosi sa onom najvišom, božanskom s Antigonine strane budući da se u to vrijeme vjerovalo kako duša nesahranjenog mrtvog tijela ne može naći mir, na što svak ima pravo – i živ i mrtav. Na to se svodi osnovna problematika djela. Vjerujem da se svatko od nas slaže s njenim stavom glede spremnosti na bilo što za svoje najbliže. No, problem je to što te riječi treba istinski moći provesti u djelo, a ne samo prazno govoriti, i to pogotovo za obitelj koja jest, ili bi bar trebala biti, najveća dragocjenost svakom pojedincu.

Juliette

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 44
 • Respect: +7
Odg: Sofoklo: Antigona - interpretativni esej
« Svibanj 10, 2012, 05:12:07 »
0
Imam i dva pitanja. S obzirom da je dani ulomak monolog, napisan je u prvom licu. To je razlog zašto sam nekako rascjepkano citirala. Je li to pravilno tako?

Razradu sam podijelila na tri nekakva dijela, pa sam zato još dva reda uvukla. E sad, treba li se tu preskakati jedan red između ili je ovako dobro?
I može li se razrada napisati u jednom komadu, uopće bez uvlačenja?


Zora

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 43
 • Respect: +59
Odg: Sofoklo: Antigona - interpretativni esej
« Svibanj 10, 2012, 11:12:11 »
+1
Dosta si dobro napisala esej. Evo mojih dobronamjernih sugestija. Preporučujem da se strogo držih podjele na 3 dijela jer prema lanjskim  iskustvima o tome  se vodi briga i skidaju se bodovi.
U uvodu ili u zaključku se još može detaljnije napisati koje su to karakteristike glavnih junaka grčke tragedije jer moraš pokazati i neko znanje.                                                                                                                     Kao uvod u zadani ulomak možeš ukratko napisati što se prije dogodilo čime pokazuješ svoje znanje iz lektire.
U rečenici : Čovjek je u zbilji...  (stil) nespretno si se  izrazila paje treba preformuliratii : U stvarnosti mi smo ipak bliži...). Završetak te rečenice isto treba promijeniti ( ...pokori snažnijemu, a ne slabijemu.). U rečenici :...ali neudatu i bez svatova, napiši ali neudata ( ne možeš citirati ako se ne uklapa u tekst ), a sada stavi pod navodnike ...i bez svatova( ne znam kako ovdje staviti navodnike, pa se ispričavam, ali se nadam da ćeš shvatiti ).
U adnjem ulomku ispravi :...kosi s onom najvišom ( pisanje s ili sa).
Na početku 4. ulomka napiši : Osim prethodno nevedenog oksimorona  i metafore ( trebalo bi potkrijepiti primjere tekstom) , pišući u heksametrima, Sofoklo koristi...( stil - red riječi u rečenic ). Sretno na maturi i pozdrav od prof. Zore                                                                                                       

Juliette

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 44
 • Respect: +7
Odg: Sofoklo: Antigona - interpretativni esej
« Svibanj 10, 2012, 14:46:59 »
0
Hvala na pregledu i savjetima, shvatila sam sve što ste mi htjeli reći pa ću to popraviti! :)

Imam još jedno pitanje, trebam li nazive djela stavljati pod navodnike?

Zora

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 43
 • Respect: +59
Odg: Sofoklo: Antigona - interpretativni esej
« Svibanj 12, 2012, 11:20:50 »
0
Nije loše da staviš naziv djela pod navodnike jer naslov djela nosi ime glavne junakinje.