Anketa

Ocjena?

5
3 (20%)
4
3 (20%)
3
7 (46.7%)
2
0 (0%)
1
2 (13.3%)

Ukupno Glasova: 15

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i Kazna - esej  Share 

bubiZG

• Registrirani korisnik
  • Respect: +48
Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i Kazna - esej
« Svibanj 13, 2012, 21:37:48 »
0
Pred Vama je ulomak iz romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga. Pozorno ga pročitajte, a zatim i smjernice za pisanje školskoga eseja ispod teksta. Redoslijed ponuđenih smjernica ne obvezuje Vas u Vašem oblikovanju školskoga eseja. Svoj školski esej oblikujte kao zaokruženu cjelinu (uvod, razradba, zaključak). Najprije pišite na priloženome listu papira za koncept, a na kraju uredno prepišite na za to predviđeni list papira (čistopis). Školski esej možete ispravljati na konceptu, ali ne i na čistopisu. Pazite da Vaš školski esej bude pravopisno i gramatički točan.   
Školski esej treba imati od 400 do 600 riječi.   
Na kraju izbrojite riječi i napišite njihov broj na list za čistopis.   

Raskoljnikov se okrene njoj, tužno ju pogleda i uhvati ju za ruke.
- Opet imaš pravo, Sonja. Ta sve je to besmislica, gotovo brbljarija! Vidiš: Ti znaš da je moja mati gotovo bez ičega. Sestra je slučajno stekla naobrazbu pa joj je sudbina dosudila da se kao guvernanta potuca po svijetu. Sva sam im nada bio ja. Ja sam učio, ali se nisam mogao uzdržavati na sveučilištu nego sam se morao ispisati na neko vrijeme. No sve da sam i nastavio ovako, ja bih se za desetak-dvanaestak godina (kad bi se prilike poboljšale) mogao svejedno nadati da ću biti kakav učitelj ili činovnik s plaćom od tisuće rubalja… (Govorio je to kao da je naučio naizust.) A dotle bi mi se mati sasušila od brige i jada i ja je ipak ne bih mogao smiriti, a sestra… sestri bi se moglo dogoditi još i gore zlo!... Pa i kakvo uživanje cijeloga života prolaziti pokraj svega i od svega se odvraćati, na mater zaboraviti, a otrpjeti što je na primjer sestra osramoćena? Čemu? Zar zato da njih sahranim i nove da steknem – ženu i djecu i da ih opet ostavim bez prebijene pare i komadića kruha? No dakle… ja sam odlučio da se domognem babinih novaca i da njima, bez majčine muke, osiguram godine na sveučilištu, prve korake nakon sveučilišnih nauka – i sve to da napravim zamašno, temeljito, tako da stvorim novu karijeru i stupim na nov, samostalan put… No eto to je sve… Ja sam dakako ubio babu – to sam zlo učinio… ali dosta! (…)
Oči su mu gorjele kao u groznici. Samo što nije počeo buncati; na usnama mu titrao nemiran osmijeh. Iz njegova duševnog uzbuđenja već je izbijala strašna klonulost. Sonja pojmi koliko se on muči… I njoj se zavrti u glavi. I kako je samo čudno govorio: kao da i jest tu nešto razumljivo, ali opet… „Kako! Kako! O, Bože!“ I opet je kršila ruke od očaja.

(F. M. Dostojevski: Zločin i kazna)

Smjernice za pisanje eseja:

Stavite ulomak u kontekst fabule romana. Opišite i protumačite razgovor glavnih likova. Zbog čega Sonja nije zadovoljna Raskoljnjikovim objašnjenjem? Protumačite Raskoljnikove riječi: „Samo sam jednu običnu gnjidu ubio, Sonja, beskorisnu, odvratnu, štetnu gnjidu.“ Stavite ih u kontekst njegovih filozofskih razmišljanja. Citatima dokažite da se u Raskoljnikovu vodi unutrašnja borba. Povežite njegovo stanje s načinom kako je prikazan u cijelom romanu. Je li Sonja pokolebala Raskoljnikova? Kako ga ona doživljava? Što o njemu misli? Stavite roman Zločin i kazna u kontekst europskoga realizma i stvaralaštva F. M. Dostojevskoga. Povežite ga s vremenom u kojemu je nastao.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Zločin i Kazna

Ovim esejom obradit ću djelo "Zločin i kazna" i ulomak iz istog. Djelo je napisao Fjodor Mihajlović Dostojevski, a svrštavamo ga u djela visokog ruskog realizma. Sam pisac je i tvorac modernog psihološkog romana u kojem se detaljno opisuje tmuran velegrad i usamljenost pojedinca u njemu.  Roman "Zločin i kazna" nosi realistička i modernistička obilježja. Za realistička obilježja bitno je napomenuti da su to teme društvenog uspjeha, zanimljiva i napeta fabula te socijalno-psihološka motivacija likova, dok od modernističkih obilježja prepoznajemo temu otuđenja i potrage za identitetom.
      Zadani ulomak smještamo pred kraj romana gdje Raskoljnikov priznaje Sonji što je učinio te to uz njenu podršku odlazi priznati policiji. Kroz cijeli ulomak proteže se mučno Raskoljnikovo priznanje Sonji koja ostaje zaprepaštena i izvan sebe, a i u jednom trenutku i Sonji postane loše: "Sonja pojmi koliko se on muči...I njoj se zavrti u glavi.". Sonja i sama kao nemoralna žena nije pokolebala Raskoljnikova jer je i on sam kanio priznat sve policiji. Ona mu je samo pružila potporu u tom naumu i bila mu oslonac, a kasnije kada je došlo do služenja kazne u Sibiru mu je pružila ljubav i utjehu. Največa ljutnja Raskoljnika prema samome sebi prikazana je ovim citatom:"Samo sam jednu običnu gnjidu ubio, Sonja, beskorisnu, odvratnu, štetnu gnjidu.". Raskoljnikov tek tim riječima spoznaje kako ta žena nije zaslužila ubojstvo jer su njegova patnja, bol, strah i živci puno vrijedniji od njena života. Nakon priznanja riječima "Ja sam dakako ubio babu", Raskoljnikov vodi tešku nutarnju borbu u sebi, zorno prikazanu ovim riječima:"Oči su mu gorjele kao u groznici. Samo što nije počeo buncati; na usnama mu titrao nemiran osmijeh...". Prikazana žar ljutnje u očima, ali u drugu stranu prikaz osmjeha kao neki pobjedonosni izraz su argumenti koji upućuju na Raskoljnikov nemir u duši, na njegovo dvoumljenje jeli učinio pravu ili lošu stvar tim ubjstvom. Roman se također može podjeliti na dva glavna djela koja prikazuju dva različita stanja svijesti glavnog junaka. U početku to je student koji jedva spaja kraj s krajem i ostaje u dugovima kod nepoštene žene te mu se rađa ideja kako bi on mogao ubit tu ženu i učinit dobro večini ljudi koje ona maltretira:"Što je jedno zlo naspram tisuću dobrih djela". Tako se u tom prvom djelu Raskoljnikov sam u sebi dvoumi, učiniti ubojstvo ili ne, te napokon skuje plan i ubije babu. Nakon ubojstva događa se ogroman preokret u njegovu životu prikazan iscrpljenošću, buncanjem te prikazom teško provedenih nočnih sati u nemirnom snu.
      Na kraju valja istaknuti da čovjeka za svako loše djelo doćeka kazna. Ništa nebi trebalo radit brzopleto i ne razmišljajući, jer svaki naš pokret dobar ili loš ima isto tako dobre ili loše posljedice koje će nam kad tad doći na naplatu. Za svaki problem postoji i njegovo riješenje, a krećući se linijom manjeg otpora stvaramo sebi ugodnu sadašnjost, ali i problematičnu budučnost.

pohana šnicla

• Registrirani korisnik
  • Respect: +6
Interpukcijski znakovi su ti u banani, kao primjerice doćeka, ili u samome naslovu (a to je izuzetno bitno jer skidaju jako velik broj bodova na krivo napisana imena i prezimena) MihajloviČ. Također primjećujem da ti  infinitivni oblik glagola nije dobro napisan u nerijetkim slučajevima... sve u svemu, esej je dobar, a ulomak me se posebno dojmio. Pripazi na pogrješke, i sve u svemu rezultat će biti sjajan!
" Pošalje me katkad srce... na raport glavi. "

garfy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
  • Osluškujući tišinu...
  • Respect: +271
Interpukcijski znakovi su ti u banani, kao primjerice doćeka, ili u samome naslovu (a to je izuzetno bitno jer skidaju jako velik broj bodova na krivo napisana imena i prezimena) MihajloviČ. Također primjećujem da ti  infinitivni oblik glagola nije dobro napisan u nerijetkim slučajevima... sve u svemu, esej je dobar, a ulomak me se posebno dojmio. Pripazi na pogrješke, i sve u svemu rezultat će biti sjajan!

Pa ispravno je napisano - Mihajlovič.
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

Zora

• Registrirani korisnik
  • Respect: +54
Pravopis  - katastrofa! Samo u zadnjem ulomku imaš 6 pogrešaka:
1)  dočeka ( ne : doćeka)
2)  ne bi  ( ne : nebi )
3)  raditi ( ne : radit )
4)  kad - tad ( ne : kad tad )
5)  rješenje ( ne : riješenje )
6)  budućnost ( ne : budučnost )
Zašto nisi pogledala kada si  pisala esej kod kuće  u Pravopis ( za svaku riječ npr. sa ije, je, e i č i ć ?)Jedan maturant ipak ne bi smio činiti takve pogreške i u  tolikom broju !
prof. Diel

bubiZG

• Registrirani korisnik
  • Respect: +48
Pravopis  - katastrofa! Samo u zadnjem ulomku imaš 6 pogrešaka:
1)  dočeka ( ne : doćeka)
2)  ne bi  ( ne : nebi )
3)  raditi ( ne : radit )
4)  kad - tad ( ne : kad tad )
5)  rješenje ( ne : riješenje )
6)  budućnost ( ne : budučnost )
Zašto nisi pogledala kada si  pisala esej kod kuće  u Pravopis ( za svaku riječ npr. sa ije, je, e i č i ć ?)Jedan maturant ipak ne bi smio činiti takve pogreške i u  tolikom broju !
prof. Diel

jedan ispravak "pogledao"/"pisao" :)

uredu priznajem...pravopisu nisam posvetio nimalo vremena ni u jednom eseju...neke sam napisao unutar 40min, eto hvala na kritikama potrudit ću se na maturi :)

A ispravno je Mihajlovič, a za ovo ostalo hvala! :) znam da radim kardinalne greške, al rekoh već eseji su pisani u žurbi i bez pregledavanja, više me zanimala pravilnost konteksta, odabira riječi i ocjene "profesionalnosti" napisanog...svejedno puno hvala svima i sretno na maturi! :)

garfy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
  • Osluškujući tišinu...
  • Respect: +271
Mogu ti se takve greške dogoditi u jednom eseju, ali i u žurbi čovjek napiše č, ć, ije, je gdje treba.  ;)
Sretno sutra!
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

tina.tina

• Registrirani korisnik
  • Respect: +1
Nekako ne vjerujem da će biti Zločin i kazna opet a niti A.B. Šimić. bili su prošle i/ili pretprošle godine. Nešto me vuče na Stranca od Alberta Camusa (po meni najbolja pročitana knjiga ikad) ili novele od R. Marinkovića, pa čak i Lovac u žitu od Salingera. :) Uglavnom- sretno!!!

ana.b

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
odakle ti smjernice i dijelovi teksta??