Anketa

Kako vam se čini esej?

odličan
0 (0%)
dobar
1 (100%)
loš
0 (0%)

Ukupno Glasova: 1

Glasanje završeno: Svibanj 20, 2012, 23:26:17

Marin Držić Dundo Maroje-esej  Share 

Submarine

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
Marin Držić Dundo Maroje-esej
« Svibanj 15, 2012, 23:26:17 »
0
Marin Drćić stvarao je u vremenu renesanse, u 16. stoljeću, a pripadao je dubrovačkom književnom krugu. Marin Držić napisao je mnoge komedije po uzoru na antičkog komediografa Plauta te ostale antičke književnike. Neke od najpoznatijih djela Marina Držića su: Tirena, Novela od Sranca, Skup, Hekuba i Dundo Maroje. U svim djelima poštuje Aristotelovo pravilo o trojednom jedinstvu, te prikazuje dubrovačku sredinu i nerijetko svoje osobne stavove preko svojih likova. Dundo Maro eruditna je komedija u pet činova i dva prologa, a progovara o odnosu dubrovačkog plemstva i pučana. Pometov monolog ulomak je iz drugog čina, drugog prizora, radnja ulomka se odvija nakon Pometove ekstaze s trpezom. Pomet je glavni lik komedije Dundo Maroje.

Temeljni sukobi komedije Dundo Maro jesu: sukob oca i sina, starog i mladog, škrtosti i rasipnosti, sukob generacija i sukob vrlina i mana. To je sukob ljudi nazbi i ljudi nahvao, o kojima progovara negromant u prvom prologu. Ljudi nahvao su dobri, mudri, blagi i iskreni, a ljudi nahvao su zli, sebični, glupi, prevrtljivi i željni vlasti. Dundo Maroje smatra sa du ljudi nazbi plemići koji stoljećima vladaju Dubrovnikom i da bi pravi vladari trebali biti pučani, to jest ljudi nahvao. Glavni lik Pomet tipičan je renesansni lik: „Trijeba je bit pacijent i ugodit zlu bremenu, da se pak dobro brijeme uživa. „ Pomet je inteligentan, snalažljiv, domišljat, strpljiv i zna iskoristiti sreću i vladati situacijom, ali pritom je moralan i pravedan, obraća pažnju da nikoga ne povrijedi i da svi dobiju što zaslužuju. Uz to je i hedonist, na što upućuje i njegovo ime Pomet Trpeza, to jest onaj koji nosi sve sa stola: „Ovaki ljudi renjaju; a merita moj profumani trbuh, da mu vjerno služim.“ Uživa u jelu i piću. Pomet shvaća da novac, obrazovanje, talent i moć sami po sebi ne donose sreću: „Nije ga imat dinar, er vidim mnoge s dinarmi potištene; nije ga bit doktur, er vidim mnoge te brigate fantastike , nije ga nit, junak s mačem u ruci, er su ti većekrat ali ubijeni, ali ih se pune tamnice; nije ga bit poeta, ni komedije umjet činit, er tizijem svak` ore i na svaki ga pijer hoće operat , kao bastaha , i umjesto zahvaljenja da mu reku: „Ne valja ništa, iždeni !“ i da mu neprijatelji ostanu: nije ga bit mužik , er tizijeh druzi čine pjet , kad veću volju plakat imaju.“ Čovjek treba biti snalažljiv, strpljiv, inteligentan, dalekovidan i treba znati iskoristiti sreću, mora vladati sudbinom:  U sreći treba uživati, a u nesreći treba biti strpljiv i čekati priliku da se zgrabi sreća: „Ovaki ljudi renjaju“ Takvi ljudi su „kraljevi od ljudi“ i zaslužuju vladati.  Zbog tih osobina, Pomet je  makijavelistički lik, jer se njegov pogleda na svijet i akcije zasnivaju na stavu renesansne filozofije, fortuni ( sreći ) i virtui ( vrlini ).  Načelo je preuzeto iz djela Vladar renesansnog pisca Niccola Maciavellia, u kojem savjetuje kakav vladar treba biti, a čija je načela preuzeo Marin Držić i upotrijebio ga u stvaranju lika Pometa. Jedino je pomet pripadnik ljudi nazbi, dok su svi ostali likovi:  Dudo Maroje, Maro, Lara, Ugo Tudešak, Bokčilo, Popiva…. ljudi nahvao.

Na kraju mogu zaključiti da je Marin Držić najznačajniji predstavnik renesansne književnosti u Hrvatskoj. Njegova komedija Dundo Maroje, daje nam uvid u stajališta Marina Držića o načinu vladanja Dubrovnika, te o odnosu plemstva i pučana, te njegovo viđenje idealnog čovjeka koji bi, zbog svojih vrlina, trebao vladati. Na njegova stajališta utjecali su veliki pisci antičkog i renesansnog svijeta. Iz toga možemo vidjeti utjecaj europske književnosti i europskih prilika na naše krajeve. Lik Pometa ima sva obilježja renesansnog čovjeka, inteligentan je, domišljat, strpljiv, vladar je sudbine, ali zna i kako uživati u životu i kako mu se prilagoditi. Smatram da je djelo i danas aktualno, jer progovara o univerzalnim temama, kritizira ljudske mane i politiku, ali nas uči kakvim bit trebali biti i kako bi se trebali ponašati u životu.

Submarine

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
Odg: Marin Držić Dundo Maroje-esej
« Svibanj 16, 2012, 00:21:46 »
0

Marin Držić, Dundo Maroje (Pometov monolog)

Pomet: Ma se trijeba s brjemenom akomodavat  trijeba je bit vjertuozu, tko hoće renjat na svijetu . Kralj je čovjek od ljudi kad se umije vladat . Nije ga imat dinar, er vidim mnoge s dinarmi potištene; nije ga bit doktur, er vidim mnoge te brigate fantastike , nije ga nit, junak s mačem u ruci, er su ti većekrat ali ubijeni, ali ih se pune tamnice; nije ga bit poeta, ni komedije umjet činit, er tizijem svak` ore i na svaki ga pijer hoće operat , kao bastaha , i umjesto zahvaljenja da mu reku: „Ne valja ništa, iždeni !“ i da mu neprijatelji ostanu: nije ga bit mužik , er tizijeh druzi čine pjet , kad veću volju plakat imaju.
Trijeba je bit pacijent  i ugodit zlu bremenu, da se pak dobro brijeme uživa. Svakijem kami ! Maro mi prijeti, a ja mu s baretom  u ruci klanjam; Tudešak me, moj idol, dviže s trpeze delicija; srcem mučno idem, čijerom volontijero . I tko k meni dođe: „Pomete, opravi mi!“ opravljam . – „Pođ` za mene!“ idem. – Konselj mi pita . Umijem mu ga dat. Ovaki ljudi renjaju; a merita  moj profumani  trbuh, da mu vjerno služim. Sve sam ove galanterije za njega naučio, er me nigda ne izdava na dobru obroku; vazda je bio pripravljen, dispos  ponijet.

Smjernice za pisanje

U uvodnom dijelu sastavka smjesti ulomak u djelo Marina Držića. Navedi književnu vrstu kojoj djelo pripada. Navedi u kojem je književnom razdoblju autor stvarao i kojem je književnom krugu pripadao.
Ukratko navedi na čemu se temelji sukob u djelu (nemoj pisati sadržaj, nego samo navedi sukob ili sukobe u djelu koje smatraš važnima).
Pozorno pročitaj ulomak i napiši na koji način Pomet razmišlja o životu. Obrati pozornost na to kako Pomet vidi uspješna čovjeka. Smatra li bogate, obrazovane i vitezove ratnike te pjesnike i komediografe uspješnim ljudima?
Kako se ponaša Pomet? Zašto je naučio sve te vještine? Kojim je vrlinama obdaren? Na kraju napiši zašto je Pomet „kovač svoje sreće“.
Objasni zašto Pometa smatramo pravim predstavnikom vremena u kojem je živio.