Anketa

Ocjena?

5
27 (32.9%)
4
27 (32.9%)
3
19 (23.2%)
2
7 (8.5%)
1
2 (2.4%)

Ukupno Glasova: 82


Johann Wolfgang Goethe, Patnje mladog Werthera - esej  Share 

bubiZG

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 151
  • Respect: +51
Johann Wolfgang Goethe, Patnje mladog Werthera - esej
« Svibanj 17, 2012, 22:25:01 »
+2
Raspravljački školski esej

Pred vama je ulomak djela Johanna Wolfganga Goethea Patnje mladoga Werthera. Pozorno ga pročitajte, a zatim i smjernice za pisanje raspravljačkoga školskog eseja ispod teksta.
Redoslijed ponuđenih smjernica ne obvezuje vas u oblikovanju eseja. Svoj esej oblikujte kao zaokruženu cjelinu (uvod, razrada zaključak).
Pazite na pravopisnu i gramatičku točnost. Esej treba imati od 400 do 600 riječi.

22. svibnja

Da je ljudski život tek san, već se učinilo mnogima, a i u meni se taj osjećaj vazda provlači. Kad vidim ograničenosti u kojoj su djelatne i istraživačke strane čovjeka zatočene; kad vidim kako je sva učinkovitost usmjerena na to da si čovjek pribavi zadovoljenje potreba, koje opet nemaju nikakve svrhe nego da nam produže bijedni opstanak, a zatim kako je svako smirenje nad određenim točkama propitivanja tek stanovita rezignacija budući da zidove, među kojima sjedimo zatočeni, oslikavamo šarenim likovima i svijetlim izgledima – sve to, Wilhelme, čini nas nijemim. Povlačim se natrag u sebe i nalazim neki svijet! Opet više u slutnji i nejasnoj požudi nego u prikazu i živoj sili. I tada sve pred mojim osjetilima pluta, a ja se tako sanjajući smiješim naprijed u svijet.

Smjernice za pisanje
•Koju početnu tezu Werther iznosi već u prvoj rečenici priloženoga ulomka? Slažete li se s tom tvrdnjom? Obrazložite svoje mišljenje na temelju osobnoga i čitateljskoga iskustva.
•Navedite argumente kojima Werther potkrjepljuje svoje mišljenje i komentirajte ih.
•Protumačite smisao tvrdnje da „zidove, među kojima sjedimo zatočeni, oslikavamo šarenim likovima i svijetlim izgledima“. Smatrate li da se čovjek i danas ponaša na isti način?
•Kakav zaključak s obzirom na svoj život Werther izvodi na temelju izložene argumentacije?
•Slažete li se s Wertherovim načinom razmišljanja (i izvođenja zaključaka)? Obrazložite svoje mišljenje na temelju osobnoga i čitateljskoga iskustva.
•Povežite Wertherov doživljaj svijeta sa svjetonazorom književnopovijesnoga razdoblja u kojem djelo nastaje. Usporedite svjetonazor njegova vremena sa svjetonazorom vremena u kojem živite.

Johann Wolfgang Goethe, Patnje mladog Werthera

      Epistolarni roman "Padnje mladog Werthera" napisao je Johann Wolfgang Goethe koji je živio i stvarao u 18. i 19. stoljeću.  Počeo je stvarati za vrijeme pokreta mladih genija (Sturn und Drang) čiji je bio predstavnik zajedno uz kolegu Schillera. Nakon Sturn und Dranga usljedilo je razdoblje weimarske klasike sa istim predstavnicima. Također valja napomenuti da je roman "Patnje mladog Werthera" vrhunac predromantističkog pokreta Sturn und Drang.   
      U prvoj rečenici zadanog ulomka Werther iznosi tezu u kojoj govori kako je ljudski život san, a time je htio istaknuti da zapravo svi ljudi provedu svoj život sanjajući o nećemu što žele ostvariti.  Njegovo argumentiranje te teze najbolje se vidi u ovom citatu:"kad vidim kako je sva učinkovitost usmjerena na to da si čovjek pribavi zadovoljenje potreba...", kojim jako lijepo opisuje čovjekovo trčanje za višim idealima i materijalnim dobrima. Trčeći tako čovjek u svom tom bunilu pokušava svijet gledati kroz ružičaste naočale stvarajući si neku fiktivnu, naizgled lijepu sliku ne znajući da je zapravo zatočen u svojim idealima i opsjednut idejama o uspjehu, Werther je to jako lijepo objasnio ovom rečenicom: „...zidove, među kojima sjedimo zatočeni, oslikavamo šarenim likovima i svijetlim izgledima.“. Valja istaknuti da je ovom rečenicom Werther opisao današnju svakodnevicu u kojoj posao, obveze i informacije koje dolaze sa svih strana čovjeku nedaju mira i jednostavno je prisiljen kako bi mu bilo lakše stvoriti si makar lijepu materijalnu okolinu. U ulomaku potkrijepljenom svim tim argumentima Werther zaključuje kako unatoć svemu što ga sputava on se bodren svojim snovima bez problema suočava sa svime:"I tada sve pred mojim osjetilima pluta, a ja se tako sanjajući smiješim naprijed u svijet. ". Rekao bi da Werther ipak dobro razmišlja jer svakako danas čovjek treba imati motivaciju za ići dalje, za progurati se kroz sve nedaće i sa jasnim ciljem uzdignute glave kretati se kroz život. Svjetonazor u kojem djelo nastaje prožeto je romantičarskim osjećajem "svjetske boli" koji bismo vjerodostojno mogli usporediti sa današnjim vremenom i krizom koja vlada svijetom u kojem živimo.
      Za kraj valja zaključiti kako je današnji čovjek preopterečen i na mnogim kušnjama te nema vremena za rad na sebi, za ispravljanje grešaka, jer je sve podloženo cilju prema kojem trči večinu svog životnog vijeka. Također nemogučnost pronalaska vremena za ljubav i pažnju koju bi trebao davati i uživati veliki je nedostatak uzrokovan masom informacija i problema kojima je okružen, ne znajući kad bi barem malo zastao i odmorio da bi mogao puno više.