Anketa

Ocjena?

5
6 (20%)
4
8 (26.7%)
3
8 (26.7%)
2
5 (16.7%)
1
3 (10%)

Ukupno Glasova: 30


Miroslav Krleža: Povratak Filipa Latinovicza - esej  Share 

bubiZG

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 151
  • Respect: +51
Miroslav Krleža: Povratak Filipa Latinovicza - esej
« Svibanj 19, 2012, 21:20:52 »
0
POLAZNI TEKST

„Ali, molim vas, dragi moj gospodine! Vi gledate ljude gdje prolaze ulicama i onda sasvim isprazno nagomilavate svoja bizarna opažanja, a ta opažanja, nota bene, nisu ni vaša, to su pročitane sitnice, iščeprkane bez reda tu i tamo, sasvim slučajno, i tako, igrajući se riječima, vi mislite da ste nadvladali materiju oko sebe. A ništa niste nadvladali, i nema govora da bi se takvim metodama dalo bilo što učiniti u životu, a najmanje naslikati dobra slika! Kakve su to glupe zamisli, da bi netko naslikao ljude kako sa bolesnim zubima i dugovima prolaze ulicom? To je pseudoliterarno buncanje, ali ne slikarstvo!Sluša Filip Kyrialesa kako govori o slikarstvu i, kao da čuje svoj najskriveniji glas, gdje mu govori iz utrobe,osjeća, kako taj antipatični čovjek govori istinu, kakostvari tako doista stoje i kako je glupo slikati slike danas,a pogotovo biti nesposoban i manijakalno htjeti slikati surogate!“
Sama protuslovlja i magle, iz kojih se javlja jedan neugodni glas i formulira njegove vlastite najkrvavije istine! Osjeća Filip kako je u mjernu počelo ponovo neko sudbonosno raspadanje, kako se rastvara u inferiornoj nemoći, kao da sanja da se utapa u blatnoj vodi. „Tu njega ovaj čovjek svlači! On vadi iz njega sistematskim redom sve: i njegova zapažanja, i podražaje,i ljepote, i osjećaj životne punoće, prikazujući mu život takvim, kakav život doista jest, i kakvim ga Filip i sam doista i smatra! Kao lutku, tako ga svlači taj čovjek, i on postaje potpuno prazan, kao soba^ iz koje su iznijeli sve, jedan komad pokućstva za drugim, i ništa mije ostalo,nego jedna mala istina, što još tiho pucketa na stolu, kao svijeća kada dogorijeva."… i on ispada pred tim paralitikom kao slabić i bluna, kojom se ovaj neznanac poigrava kao igračkom! Taj Grk govori o umjetnosti, a zapravo nema pojma o umjetnosti! On govori najopćenitije fraze i laži,upravo kao oni njegovi isusovci!

SMJERNICE
Smjesti odlomak u kontekst romana te odredi mjesto romana u stvaralačkom opusu Miroslava Krleže.
Tko je Filip Latinovicz?
Zašto se roman zove Povratak Filipa Latinovcza?
Koja je simbolika riječi povratak u kontekstu romana?
Što je po profesiji Filip, a što Kyriales?
Kakav je njihov odnos?
U čemu se njihova stajališta o umjetnosti razlikuju? Odgovor potkrijepi citatom ili parafrazom.
Koje je stajalište o umjetnosti tebi bliže?
Kako Kyriales djeluje na Filipa i njegova razmišljanja o vlastitom talentu i o životu? Odgovor potkrijepi citatom ili parafrazom.
Što misliš kakva je uloga umjetnost u suvremenom društvu?
Po čemu možeš zaključiti da roman pripada suvremenoj književnosti?
O kojim je još temama, osim o umjetnosti, u romanu riječ?
Navedi još nekoliko likova koji su utjecali na Filipov identitet.
Koji su likovi u odnosu s Filipom, osim Kyrialesa, nakon njegova povratka?
Smatraš li Filipov povratak obračunom s prošlošću ili „otvaranjem nove stranice života“

Miroslav Krleža, Povratak Filipa Latinovicza

      Prvi moderni hrvatski roman "Povratak Filipa Latinovicza" djelo je Miroslava Krleže, velikog hrvatskog pisca koji je stvarao u drugom razdoblju hrvatske književnosti 20. stoljeća. Roman "Povratak Filipa Latinovicza" pripada četvrtoj fazi Krležina stvaralaštva koju zovemo još: "U znaku romana".
      Filip Latinovicz je slikar koji se nakon 23 godine izbivanja iz Zagreba vraća  i u svakoj mu se vizualnoj, olfaktivnoj i auditivnoj slici bude snažna i upečatljiva sjećanja. Simbolika riječi "povratak" svakako ima dublje značenje pod koje spada najviše jačina povratka u njegove dobre i loše uspomene pobuđene povratkom u Zagreb. U romanu se pojavljuje lik Kyrialesa koji snažno karakterizira Filipovu podsvjest, ali i Filipova interakcija s njim prikazuje junakovu podvojenost karaktera:"Sluša Filip Kyrialesa kako govori o slikarstvu i, kao da čuje svoj najskriveniji glas, gdje mu govori iz utrobe,osjeća, kako taj antipatični čovjek govori istinu". Kyriales snažno kritizira Filipa i njegove slikarske radove govoreći mu da ništa ne vrijede. Filipova apstraktna nagomilavanja događaja i svega što vidi oko sebe nimalo se ne sviđaju Kyrialesu i to je bitna razlika među njima: "to su pročitane sitnice, iščeprkane bez reda tu i tamo, sasvim slučajno". Svim tim riječima pokude Kyriales izaziva velike dvojbe u Filipu oko vlastitog talenta, smisla života i umjetnosti:"... nema govora da bi se takvim metodama dalo bilo što učiniti u životu, a najmanje naslikati dobra slika!". Prema smještanju junakovih emocija, snažnih sjećanja, reduciranoj fabuli i podsvjesti daje se zaključiti da je riječ o suvremenoj književnosti. Filipova majka je također utjecala na Filipov život, izbacivši ga iz kuće i tako mu odredivši sudbinu, bitan je čimbenik u formiranju junakova karaktera. Filip to prikazuje kroz njen portret na kojem ju je nacrtao kao ostarjelu prostitutku iz bordela. Fatalnu ženu koja se dopala Filipu predstavio je lik Bobočke. Naime Bobočka je živila "punim plučima", u ranim je godinama došla u dodir s muškarcima, a poslje je uništavala brakove zavodeći zauzete muškarce. Nikako nebi Filipov povratak trebalo shvaćati kao njegovo osobno obračunavanje s prošlošću, nego bi taj povratak trebao imati značenje okretanja novog lista i suočavanje Filipa sa prošlošću kako bi nešto novo naučio. Filip zapravo nije znao tko mu je pravi otac što se tek otkriva pred kraj romana kad Filipova majka ipak priznaje i govori da mu je Silvije pl. Liepach otac. U međuvremenu Kyriales počini samoubojstvo, a Filipa je  razočarao mentalitet ljudi u Zagrebu. Saznavši da je Baločanski Bobi pregrizao grkljan zbog ljubomore Filip ipak prisilno odluči pa makar i sam vratit se u Europu.
      Za kraj valja napomenuti da Krležin roman "Povratak Filipa Latinovicza" ima jako mnogo dodirnih točaka s Proustovim romanom "Combray" ili "U potrazi za izgubljenim vremenom" u kojem na gotovo isti način glavni junak uz pomoć osjetila dobiva snažne slike iz prošlosti.

tina.tina

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 4
  • Respect: +1
+1
''...koji je stvarao u drugom razdoblju hrvatske književnosti 20. stoljeća.'' M. Krleža nije samo stvarao u drugom razdoblju, također je stvarao i u prvom-razdoblju od '14 do '29. :)))

Lucija1993

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 1
  • Respect: 0
0
u tekstu je upotrijebljena riječ 'spada'. To je nepravilno. Zapamti- hlače 'spadaju'. Ispravno je reći svrstava ili neka druga riječ koja se uklapa u kontekst. 'Spada' nikako koristiti :)