Hvala na kritici. Drago mi je da čitaš eseje i osobito da o njima razmišljaš svojom glavom. Imaj na umu da sam ovaj esej pisala prije dvije godine na svojoj državnoj maturi, koja je bila prva prava državna matura u Hrvatskoj. Ne znam što je sve sada vama savjetovano (nadam se da se od vas očekuje više originalnosti jer su općenite težnje u školstvu u tom smjeru), no nas su bili uputili da poanta eseja na državnoj maturi nije originalnost, nego korektno slijeđenje smjernica, ispunjavanje očekivane forme i sadržaja, pa sam se toga nastojala pridržavati.
Tek sada odgovaram no što ćeš... I sada još uvijek većina profesora a i na državnoj maturi od učenika se očekuje ili možda bolje reći traži da korektno slijedi smjernice, drži se činjenica (koje svaka budala može pronaći na internetu u roku 5 minuta na ovom a i sličnim forumima) te se zanemaruje i izbjegava vlastito mišljenje... Po meni osobno ako pogledamo što je esej i što esej predstavlja stvar bi trebala biti drugačija...
Esej je ogled, naš ogled na neku temu, zadanu temu a u ovakvim slučajevima na određenu lektiru... Trebalo bi više njegovati osobni stav, ideju, mišljenje koju će svaka knjiga,ujedno i lektira kod svake osobe izazvati drugačije stanje... A ne ovakav pristup gdje svi nauče određene činjenice i formuliraju ih kroz esej... No što je tu je... Vjerojatno im je ovako puno lakše ocijeniti koliko si toga naveo nego ocijeniti nečije mišljenje i doživljaj određenog dijela...