Fizika - Materijali i Priručnici  Share 

mazilica

• Registrirani korisnik
  • Spol: Ženski
  • Respect: +6
Odg: Fizika - Materijali i Priručnici
« Rujan 10, 2012, 22:14:34 »
0
Jel itko kupovao priručnike za fiziku? Od svih priručnika mislim da su oni najkorisniji (u odnosu na ostale predmete).

Fizika u 24 lekcije vs Fizika na Državnoj maturi?

ja sam radila po Fizici na Drzavnoj maturi i mene je ta knjiga odusevila. :)

medek

• Registrirani korisnik
  • Spol: Ženski
  • Respect: +2
« Rujan 13, 2012, 21:10:26 »
0
Jel itko kupovao priručnike za fiziku? Od svih priručnika mislim da su oni najkorisniji (u odnosu na ostale predmete).

Najbolje ti je, ako imaš mogućnosti, da posudiš u knjižnici i pogledaš kako ti se sviđa pa onda kupiš.

Inače većina veli da je Fizika na DM super, a Fiz u 24 lekcije malo preteška.

Ja sam imala Fiz na DM i mislim da je ok, iako meni nije baš "sjela".
Gradivo je podijeljeno u poglavlja i najprije ti je objašnjena teorija i onda su par riješenih zadataka s postupkom i objašnjenjem i na kraju zadaci za vježbu. Iza postoje rješenja za te zadatke, ali većinom bez postupka. To je bio razlog zbog kojeg sam ja odustala od te knjige jer dosta tih zadataka nisam znala riješiti

:P

I onda sam na netu pronašla žutu zbirku s rješenjima i postupcima i samo sam po tome vježbala i mislim da mi je dosta pomoglo... Imala sam 70% s tim da je moje predznanje zbog loše nastave u školi bilo slabo. I sad još imam osjećaj kao da nisam sve svladala kako treba jer je bilo u žurbi, ali kaj sad mogu  :-\...

Donnie Darko2

• Registrirani korisnik
  • Spol: Muški
  • Physics; its math minus sex appeal.
  • Respect: +293
« Rujan 17, 2012, 22:08:05 »
0

Bok sanader, osobno sam prelistao Fiziku u 24 lekcije, i knjiga je izvrsna. U potpunosti možeš kvalitetno obraditi gradivo i spremiti se vrlo dobro za maturu. Naravno, pišem iz viđenja moje generacije, no svakako preporučam.

Pozdrav, Donnie Darko
Other than the laws of physics, rules have never really worked out for me.

shanks

• Registrirani korisnik
  • Boomshakalakaboom
  • Respect: +74
« Rujan 17, 2012, 22:27:49 »
0
Fizika u 24 lekcija je moja preporuka za fiziku. Zašto? Zato jer sam podigao fiziku sa dvojke na četvorku, a stime da sam imao samo u srednjoj 2 godine fiziku...
+ žutu zbirku za potpuno nadopunjavanje znanja.

Donnie Darko2

• Registrirani korisnik
« Rujan 19, 2012, 19:29:24 »
0
Žuta zbirka je klasik. Jedna od onih knjiga koje generacijam se služe. Ukoliko netko želi dodatno nadopuniti znanje mogu mu poslati u pdf formatu neke od knjiga koje se na fakultetima koriste. Newtonova mehanika je najčešće bez integrala, dok kasnije gradivo se redovno bazira na diferencijalnom računu.

Pozdrav

sheriff555

• Registrirani korisnik
  • Scientia potestas est!
  • Respect: 0
« Listopad 03, 2012, 18:46:59 »
0
Kako sam ja kupio većinu priručnika za pripremu iz fizike za maturu, napisat ću kratak osvrt na njih:

Fizika na državnoj maturi (Školska knjiga, Božić -Božić):
 - A4 format, 399 stranica, meki uvez
 - Knjiga je podijeljena na 6 cjelina(opće i eksperimentalno pedznanje, mehanika, termodinamika, elektromagnetizam, titranje, valovi i   optika, moderna fizika)
 - Kod svake cjeline prvo je taj dio gradiva detaljno objašnjen uz razne skice i formule, potom slijede primjeri pa zadaci koji su označeni bojom ili zvjezdicom( zadaci obojani narančastom bojom preporučuju se rješavati kada se nema puno vremena za pripremu, zelena boja označava zadatke koje rješavate kada se želite dobro naučiti fiziku, dok zadaci sa zvjezdicom su za one koji žele biti napredni)
 - Rješenja zadataka nisu samo napisana, već je objasnjeno kako doći do rješenja
 - Knjiga je "puna" boja pa je pogodna za one vizualnog tipa učenja

Fizika - priručnik za pripremu ispita državne mature(Profil, Gaudeamus, Tečić, Sabolek, Šijan):
 - Manji format, 335 stranica, meki uvez
 - Knjiga ima 6 cjelina( podijeljena je kao i ova gore, samo što se prva cjelina zove "uvodna cjelina")
 - Svaka cjelina ima detaljan opis gradiva
 - Rješenja zadataka nemaju objašnjenja, ali zasto su primjeri ispred zadataka super objašnjeni
 - Zadaci su kao i na maturi podijeljeni na zadatke višestrukog izbora i na zadatke otvorenog tipa
 - Knjiga je kao i ova iznad "puna" boja

Fizika u 24 lekcije(Element, Brković, Pećina):
 - Manji format, 517 stranica, tvrdi uvez
 - Knjiga je naravno podijeljena u 24 lekcije, ali na dugačiji način od ovih iznad (gibanja, toplina, valovi, račun pogrešaka,...)
 - Svaka lekcija ima kratak, osnovni opis gradiva nakon kojeg slijede hrpa zadataka i nakon tih zadataka 2 ispita po 10 zadataka
 - Samo mali broj rješenja je objašnjen
 - Priručnik je jednobojan i sve je pomalo stisnuto, ali ima hrpu zadataka pomoću kojih se da jako dobro izvježbati

Žuta zbirka:
 - Legendarna zbirka :D
 - 486 stanica rješenih i detaljno objašnjenih zadataka
 - Možete ju skinuti s ovog linka: http://www.multiupload.nl/IS48PQ9Z81
Od svih "sila trenja", ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva "Najveće zlo u svijetu". - Nikola Tesla

eni007

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
« Prosinac 02, 2012, 14:54:59 »
0
Imao sam fiziku samo 2 godine,cilj mi je maturi dobit bar 3 jer mi je fizika "sporedna".
Iz vase perspektive jel mi bolje uzet fiz. u 24 lekcije,fiz. na DM ili pak nesto trece?

Donnie Darko2

• Registrirani korisnik
« Prosinac 02, 2012, 15:35:08 »
0
Ako ti je fizika sporedna zasto ju pises ? Uzmi nesto lakse.
Fiziku u 24 lekcije. Najbolja. No nemoj misliti da je to dovoljno, trebaš se i teoretski potkovati znanjem pa bilo bi dobro da si nabaviš udžbenike iz sve 4 godine i prođeš teoretski dio.