Anketa

Koju školu pohađate?

Gimnaziju
164 (59.4%)
Strukovnu
112 (40.6%)

Ukupno Glasova: 276

(Anketa) Gimnazija ili strukovna škola?  Share 

shanks

• Registrirani korisnik
  • Boomshakalakaboom
  • Respect: +74
Odg: (Anketa) Gimnazija ili strukovna škola?
« Veljača 10, 2012, 18:48:26 »
+2
Teško je naći razlike između bilo kakvih škola naprosto zbog toga što je svaki učenik individualac za sebe i bira ono što voli. Osobno, ja sam polaznik srednje medicinske škole i nije lako. Uči se, radi se i sprema se. Također, dobar sam si s mnogima iz susjednih gimnazija koji također imaju puno za učiti. Uz to, pripremam se sa nekoliko gimnazijalaca (koji su također odlični učenici) za DM. Na istoj smo valnoj duljini što se tiče hrvatskog jezika, engleskog jezika i biologije te psihologije, ali su zato bolje ptokovaniji oni na području matematike, fizike i kemije (nadam se da ću ih uskoro dostići  ;D). Kao što rekoh, svatko je individualac za sebe i naravno, uz rad, može uspijeti.
Scientia est potentia, rekli bi stari Latini. Znanje radi čuda, a znanje se postiže učenjem.  ;)

Alter Ego

• Global Moderator
  • Respect: +91
« Svibanj 24, 2012, 18:23:39 »
0
Nakon vala kritika nezadovoljnih maturanata na test iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi, ministar Željko Jovanović našao se s ravnateljem Centra za vrednovanje visokog obrazovanja.

Ministar Jovanović potvrdio je da su istraživanja pokazala kako učenici ne razumiju što čitaju te ne znaju primijeniti Matematiku i Prirodoslovlje u životu. Dodao je da su zakinuti maturanti strukovnih škola te da će iduće godine biti odvojene državne mature za gimnazijalce i strukovnjake.

Izvor: net.hr

Mislite li i vi da trebaju odvojene državne mature za gimnazijalce i strukovnjake?

Elisabeth

• Registrirani korisnik
  • Spol: Ženski
  • Epic duh foruma.
  • Respect: +673
« Svibanj 24, 2012, 18:29:57 »
0
Naravno da treba biti. Dobro pa su se sjetili nakon 3 godine testiranja pokusnih zečeva.
Živim u svojim svijetovima. Želim se izmaknuti svima. Želim biti neprimjetna jer ih ne primjećujem.

nemoze

• Registrirani korisnik
  • Spol: Muški
  • Respect: +309
« Svibanj 24, 2012, 18:35:35 »
+1
Ne.
Uvjeti trebaju biti jednaki za sve.

Phoebe_09

• Registrirani korisnik
  • Respect: +20
« Svibanj 24, 2012, 18:40:58 »
0
Naravno da ne! Kakav je smisao svega toga, ako će učenik koji je završio gimnaziju raditi težu maturu od onog iz strukovne, i pri tome su ta 2 učenika konkurenti za isti fax? Ako mi dogodine ne'ko iz strukovne uzme mjesto na FER-u zato što je im'o lakšu maturu i prema tome bolje rezultate, bit će to diiivno!!  :-[  Svi smo isti, 'ko želi na fax, nek' zagrije stolicu!!  :P

Maliganska

• Registrirani korisnik
  • psychologist in training
  • Respect: +727
« Svibanj 24, 2012, 18:49:17 »
+2
Takva državna matura neće moći i ne bi smjela biti kriterij za upis na fakultet. Vraćamo se na prijemne.
Thank you for loving me
For being my eyes
When I couldn´t see
For parting my lips
When I couldn´t breathe

lovac321

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
« Svibanj 24, 2012, 19:11:41 »
0
Ivana_09 pa ne zabrijavaj si da će neko nepravedno upast na FER ispred tebe jer iz gimnazije nebi ni bila do koljena nekom ko je 4 godine učio elektrotehniku i ostale slične predmete :)

ljubiteljelektronike

• Registrirani korisnik
  • Spol: Muški
  • Ako ne pokušaš, nikad nećeš znati možeš li.
  • Respect: +6
« Svibanj 24, 2012, 19:13:55 »
+1
Nemam ništa protiv strukovnjaka, ne mislim da sam "vrijednija" zato što sam gimnazija, ali situacija je ovakva: idem u srednju školu u kojoj je i gimnazija i nekoliko strukovnih škola. Ne poznajem nijednog strukovnjaka koji je to upisao zato što ga zbilja zanima ekonomija/građevina/nešto treće.

Glavni razlozi za upis su:
a) nisu imali dovoljno bodova za gimnaziju
b) imali su bodova, al čuli su da u gimnaziji treba previše učiti
c) bitno da je četverogodišnja škola da se mogu upisati na neki faks.

Kažem, to je moje iskustvo, nečije se može razlikovati ;)

Ili je onaj koji je upisao strukovnu već unaprijed odredio na koji će faks i što će raditi u životu. Osobno sam upisao strukovnu (teh za elektroniku) jer me to zanima i uživam u tome. Znam da ću nakon srednje na FER. Osobno sam imao bodova za upis u gimnaziju, ali sam ipak odabrao strukovnu, ali radi toga što to volim i što ću to studirati, a ne radi manje učenja. Problem u gimnaziji nije puno učenje nego je problem puno učenja nepotrebnih stvari tj. učenje stvari koje pojedinu osobu ne zanimaju. Iz gimnazije izlaze raznorazni ljudi koji će na raznorazne fakultete i nemože se svakome udovoljiti. Mi strukovnjaci koji planiramo na dobar faks također puno učimo, ali razlika je u tome što mi učimo stvari koje volimo i koje nas zanimaju te nam onda ni nije problem učiti, dok je u gimnaziji situacija drugačija i uče se svakakvi predmeti (ili bolje da kažem štrebaju se napamet) i jednostavno to oduzme puno vremena i osoba koja recimo voli matematiku i nema toliko vremena da radi matematiku. 
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje."