Fizika - zadaci @ Matura 2010.   Share 

matea

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
Odg: Kako se ovo rješava? (zadaci iz fizike)
« Travanj 07, 2010, 21:26:17 »
0
Neke sam od slijedećih zadataka izračunala, ali nisam sigurna jesu li točni...

1. Automobil prijeđe 120 km brzinom 60 km h-1, a zatim 80 km brzinom 70 km h-1. Kolika je srednja brzina automobila na cijelom putu?

2. Maratonac trči srednjom brzinom 5,4 m s-1. Iskažite tu brzinu u km h-1.

3. Kolika je srednja brzina automobila tijekom putovanja ako se:
a) na prvoj polovini puta giba brzinom 40 km h-1, a na
b)drugoj polovini puta brzinom 60 km h-1,

4. Vlak prvu polovinu puta prijeđe 1,5 puta većom brzinom nego drugu. Srednja brzina vlaka na cijelom putu je 43,2 km h-1. Kolike su brzine vlaka na prvom i drugom dijelu puta?

ja cu ti napisat svoja rjesenja, bude li ti trebao postupak javi mi.
1. v=63,64 km/h
2. v=19,44km/h
3. v=48km/h
4. v1=54 km/h    v2=36km/h

ako stagod nije jasno, samo pitaj

garfy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
  • Osluškujući tišinu...
  • Respect: +266
« Travanj 08, 2010, 09:03:04 »
0
ja cu ti napisat svoja rjesenja, bude li ti trebao postupak javi mi.
1. v=63,64 km/h
2. v=19,44km/h
3. v=48km/h
4. v1=54 km/h    v2=36km/h

ako stagod nije jasno, samo pitaj

Može postupak
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

Maturant

• Registrirani korisnik
  • Respect: +24
« Travanj 08, 2010, 12:29:38 »
0
1.

2.  v = 5.4 m/s = 5.4 * 1 m / (1 s) = 5.4 * (1/1000 km) / (1/3600 h) = 5.4*3600/1000 km/h = 19.44 km/h

U brojniku 1 m izraziš kao 1/1000 km, a u nazivniku 1 s kao 1/3600 h.

3. Postupak je isti kao i u prvom zadatku. Razlika je što umjesto (delta)s1 i (delta)s2 uvrštavaš (delta)s * 1/2. Tako iz nazivnika izlučiš (delta)s i on se kratis (delta)s u brojniku. Onda uvrstiš dvije zadane brzine i imaš rješenje!

4. Ovdje radiš na isti način kao i u 3. zadatku. Tada ćeš dobiti jednadžbu:
1/v1 + 1/v2 = 1/21.6
No, iz zadatka znaš da je:
v1=1.5*v2
Dakle, dvije jednadžbe s dvijema nepoznanicama! Uvrstiš v1 u prvi izraz, izračunaš v2, pa na samom kraju i v1.

Nadam se da nije problem što nisam potpuno rješavao 3. i 4. zadatak. Mogu napraviti ako stvarno treba, ali postupci su gotovo pa identični, a za svaki sam objasnio u čemu je razlika i što trebaš raditi. :)

garfy

• Global Moderator
  • Osluškujući tišinu...
« Travanj 08, 2010, 12:47:26 »
0
Zar kod (delta)t ne ide t2 - t1?
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

Maturant

• Registrirani korisnik
« Travanj 08, 2010, 12:54:34 »
0
Zar kod (delta)t ne ide t2 - t1?

To je razlika između krajnje i početne točke i to je istina.
Ali ja nisam to pisao (i nije mi trebalo). Ja sam napisao: (delta)t1 + (delta)t2! Naime, ne znam koliki je (delta)t, pa sam razdvojio na njena dva intervala - prvi kada se gibao prvom brzinom (60 km/h) prvim dijelom puta (120 km), a drugi kada se gibao drugom brzinom (70 km/h) drugim dijelom puta (80 km). I upravo preko prijeđenog puta i prosječne brzine za svaki vremenski interval sam uspio napisati izraz koji se od mene tražio! :)

Ako ti je lakše, mogla si cijeli zadatak rješavati i bez toga znaka delte, u našem slučaju svejedno je. Delta je tu zbog "službenijeg" izraza naših varijabli i formula. :)
(A na kraju krajeva, koristi se i u formulama pa, da nisam napisao taj znak, možda ne bi shvatila koja je to formula koju sam koristio.)

garfy

• Global Moderator
  • Osluškujući tišinu...
« Travanj 08, 2010, 12:59:30 »
0
Znam da si napisao +, ali mi nije bilo jasno zašto. Ja sam riješavala s minusom pa nisam dobila dobar rezultat.

garfy

• Global Moderator
  • Osluškujući tišinu...
« Travanj 08, 2010, 13:10:20 »
0
Možeš li staviti postupke za ostale zadatke? Molim te.

Maturant

• Registrirani korisnik
« Travanj 08, 2010, 14:12:34 »
0
Minus ide kada pokušavaš (delta)t izraziti kao razliku između krajnje i početne "točke", tj. kada tražiš koliko je to vrijeme trajalo.
Kad rastavljam s plusem, onda rastavljam na neke intervale.

Pusti tu formulu koju spominješ jer ona ne pomaže u ovom zadatku. Jednostavno gledaj: da bi izrazila prosječnu brzinu, treba ti ukupni put i ukupno vrijeme. Koliki je ukupni put? Zbroj dviju dionica koje je odvozio (120 km + 80 km). A koliko je to vrijeme? Zbroj vremena potrebno da prijeđe prvi put i vremena potrebno da prijeđe drugi put. Kako sad te izraziti? Preko iste formule, samo što su vrijednosti puta i brzina drugačije (i to one zadane)!

Gledaj ovako: Da 120 km prijeđe brzinom od 60 km/h, treba mu 2 h, a da 80 km prijeđe brzinom 70 km/h, treba mu 1.14 h (količnici).
Sada znamo da je prvi dio vozio 2 sata, a drugi 1.14 sati. Sveukupno, vozio je 2 h + 1.14 h = 3.14 h. To je ukupno vrijeme vožnje i ono koje nam treba u glavnoj formuli.
Prijeđeni put je 120 km + 80 km = 200 km.
Znači, rješenje je: v = 200 km / (3.14 h) = 63.64 km/h

Evo jedan slični primjer: Moraš kupiti čokoladu u dućanu koji je 2 km daleko od tvoje kuće, odlučila si ići biciklom. Kako si išla prema dućanu, tvoj brzinomjer je pokazivao 15 km/h. U dućanu si kupila previše čokolade pa si na putu prema kući sporije vozila. Primijetila si da ti brzinomjer uglavnom pokazuje 8 km/h. Sad tebe zanima koliko si se dugo vozila biciklom. Kako ćeš to izračunati?

Evo i preostala dva zadatka:

3.

4.