Anketa

ocjena?

1
1 (14.3%)
2
0 (0%)
3
0 (0%)
4
4 (57.1%)
5
2 (28.6%)

Ukupno Glasova: 7

Glasanje završeno: Travanj 13, 2011, 01:42:26


Ante Kovačić: U registraturi - esej  Share 

jaaa:)))))))))))

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 7
  • Respect: 0
Ante Kovačić: U registraturi - esej
« Travanj 03, 2011, 01:42:26 »
0
-bez ulomka odredenog,bez citata pisala sam opcinto stvari koje mislim da se moraju spomenuti u svakom eseju...
                          Roman ''U Registraturi'' jedan je od najznačajnih djela hrvatskog realizma,razdoblja 19. stoljeća. Ante Kovačić napisao ga je 1888. godine, a objavljen je u časopisu ''Vijenac.'' Sinteza je cjelokupnog Kovačićevog stvaralavštva. Djelo je socijalne tematike i donosi nam tragičnu sudbinu seoskog intelektualca, Ivice Kičmanovića, u dodiru s gradom. Prvi tako oblikovani lik u hrvatskoj književnosti bio je Šenoin Prijan Lovro. Roman je uokvriene kompozicije i sastoji se od 3 dijela.Posebno je zanimljiv prvi dio romana u kojem Kovačić unosi elemente autobiografskog kao sto su djetinstvo na selu i odlazak na skolovanje u grad. Djelo počinje i završava u prašnjavoj registraturi koja simbolizira kaotično stanje Hrvatske u tom razdoblju.

                                     Prateći zivot Ivice Kičmanovića pisac nas upoznaje s likovima iz gradske i seoske sredine. Posebno satirično su ocrtani likovi koji su iz seoske sredine dosli u grad, a onda su se pogospodili. Najznačajniji takvi likovi su kumordinar Žorž i pojet Rudomir Bombardinović Šajkovski. Obradujuci realističku temu odnosa sela i grada, Kovačić se kritički odnosi prema hrvatskoj stvarnosti. U prvom Ivičinom susretu s gradom, opis okoline je realističan. Kasnije opisi grada imaju tamni ton i naturalistički prizvuk,osobito zato jer je grad prikazan kao gnijezdo moralne truleži i ružnoce koje uništava svako čistoću i intelekt. Za razliku od grada ,selo je idealizirano u prvom dijelu romana. Razlog tome je stoj Kovačić pripovijedanjem u prvom licu (sto je značajka samo za 1. dio romana) unosi elemente autobiografskog.
Ivica Kičmanović kao glavni lik ironično je nazvan Kičmanovićem medu brojnim beskičmenjacima jer je potpuno pasivan i ne upravlja vlastitom sudbinom. Direktan utjecaj na njegovu sudbinu ima fatalna zena Laura. Uvođenjem Laure i likova povezanih s njezinim podrijetlom i odrastanjem, u romanu se pojavljuju romantičarski elementi. Uz realističke ( vezane uz opis grada i društvene stvarnosti) i romantičarske elemente, u romanu se javljaju i obilježja modernizma i naturalizma.: Upravo zbog ispreplitanja nekoliko različitih stilskih obilježja, roman ''U registraturi'' nije tipičan realistićki roman. Odstupanje od kronološkog prikaza zbivanja, subjektivan odnos prema vremenu te neobična uokvirena kompozicija, obilježja su modernizma. Naturalistički sloj romana vidljiv je u masovnim scenama kao sto su seoske tučnjave i krvava svadba. Laurino podrijetlo, odnosno njena biološka motivacija, također je element naturalizma. Ivica je pri prvom susretu u Laurom zapanjem i iznenaden njezinom ljepotom. Laurina želja za dominacijom kasnije postaje glavni pokretač radnje. Tip je demonske žene koja svojom prirodom stvara fabularnu napetost. Njeno ponašanje određuju strasti i nagoni, a dio njezine stavrnosti su misterij i fantastika. S obzirom da je dijete nemoralnog Mecene i seljanke koju je silovao, Laura je nasljeđem i okolnostima primorana na takvo ponašanje. Odnos Laure i Ivice mozemo uporediti s odnosom sela i grada. Ivica je kao predstavnik seoske sredine pasivan i podložan ujutecaju, a Laura mu je zavodljiva baš kao što je grad seljaku.

                                  Ivica Kičmanović je bistro dijete čije iliuzije i ambicije slama grad. Problem koji je predstavio Kovačić, odnosno problem afirmiranja seoskog intelektualca u grada, aktualan je i danas. Kovačić je grad predstavio kao leglo enmorala, međutim danas je grad sasvim nešto drugo. Danas je izvor mogućnosti. Problem je u mentalitetu ljudi koji smatraju da seljaci nisu predodredeni za visoke škole. Nažalost, djeci iz siromašnih seoskih obitelji ce uvijek biti teže u postizanju cilja, nego onima iz prosječne građane obitelji.Kovačić je ovim djelom dosegnuo vrhunac svog stavralavšta. Smatram da roman moze mjeriti s velikim djelima europskog realizma.

Streberica

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 955
  • Spol: Ženski
  • PMF Kemija
  • Respect: +511
Odg: Ante Kovačić: U registraturi - esej
« Kolovoz 23, 2011, 01:11:08 »
+1
Doista sadrži puno dobrih ideja koje se mogu spomenuti i razraditi u raznim esejima na temu ovog djela.
čak ni kemičari ne mogu ukloniti plemeniti plin iz "nemoguće" niti plemeniti metal iz "nikad"