Ovo su moji uvodi napravljeni od različitov izvora ovdje...
Bitno mi je da imam uvod, da se dugo s tim ne zezam a daje ide sve lakše ... zavisi o ulomku ...
Ovo u zagradama se prilgođava dobivenom ulomku...
U REGISTRATURI
Zadani ulomak pripada (zapletu) romana U registraturi objavljenog 1888. godine čiji je
autor Ante Kovačić. Kovačić je pisac hrvatskog realizma, a roman U registraturi je njegovo
najpoznatije dijelo koje se ujedno smatra sintezom njegova stvaralaštva. Hrvatski realizam
zapičinje 1881. te traje do kraja 1890-ih. Tipično za realizam, Kovačić obrađuje aktualne
teme iz suvremenog života i analizira socijalne, moralne i psihološke sastavnice društva. U
ulomku se najavljuje problematika sudbine mladog seoskog dječaka Ivice Kičmanovića (kada
dolazi u dodir s Laurom i gradskim nemoralom), što je ujedno i tema ovog eseja.
DUNDO MAROJE
Marin Držić dubrovački je pisac i komediograf, te ujedno najznačajniji predstavnik hrvatske
renesansne književnosti. Kao što je tipično za razdoblje renesanse, Držić piše na narodnoom
jeziku a uzor pronalazi u antičkim piscima i čovjeka stavlja u središte radnje.U svojim
djelima često prikazuje dubrovačku sredinu, a preko likova iznosi svoje stavove. Ovaj esej
će se usredotočiti na njegovo djelo Dundo Maroje i priloženi ulomk u kojem...(zavisi o
ulomku),što je i cilj ovog eseja.
SUZE SINA RAZMETNOGA
Gundulićevo djelo Suze sina razmetnoga nastalo je u razdoblju hrvatskog baroka kada
je prisutan naglašen povratak Katoličkoj crkvi. Tema ovog epskog spjeva preuzeta je
iz parabole o razmetnome sinu iz Evanđelja po Luki. Gundulić se, kao i ostali barokni
književnici, bavio problematikom prolaznosti ljudskog života. A cilj ovog eseja je približiti
problem grijeha, spoznanja i pokajanja koji obrađuje Ivan Gundulić u djelu Suze sina
razmetnoga.
ZLOČIN I KAZNA
F.M. Dostojevski ruski je romanopisac i najznačajniji predstavnik realizma, a vrlo često ga
se smatra pretečom modernom romanu. Roman Zločin i kazna prikazuje socijalnu bijedu i
nepravdu kao značajke realizma, ali i potragu za identitetom i filozofska gledišta što su očite
značajke modernizma. Ovaj ulomak pripada (samom početku) romana, a u ovom eseju
posvetiti ću se unutranjem stanju glavnog junaka Raskoljnikova.