Kako napisati uvod u esej?  Share 

Moonlight

• Registrirani korisnik
  • Respect: 0
Kako napisati uvod u esej?
« Travanj 03, 2011, 10:25:49 »
0
 Ovo su moji uvodi napravljeni od različitov izvora ovdje...

Bitno mi je da imam uvod, da se dugo s tim ne zezam a daje ide sve lakše ... zavisi o ulomku ...

Ovo u zagradama se prilgođava dobivenom ulomku...

U REGISTRATURI

Zadani ulomak pripada (zapletu) romana U registraturi objavljenog 1888. godine čiji je
autor Ante Kovačić. Kovačić je pisac hrvatskog realizma, a roman U registraturi je njegovo
najpoznatije dijelo koje se ujedno smatra sintezom njegova stvaralaštva. Hrvatski realizam
zapičinje 1881. te traje do kraja 1890-ih. Tipično za realizam, Kovačić obrađuje aktualne
teme iz suvremenog života i analizira socijalne, moralne i psihološke sastavnice društva. U
ulomku se najavljuje problematika sudbine mladog seoskog dječaka Ivice Kičmanovića (kada
dolazi u dodir s Laurom i gradskim nemoralom), što je ujedno i tema ovog eseja.

DUNDO MAROJE

Marin Držić dubrovački je pisac i komediograf, te ujedno najznačajniji predstavnik hrvatske
renesansne književnosti. Kao što je tipično za razdoblje renesanse, Držić piše na narodnoom
jeziku a uzor pronalazi u antičkim piscima i čovjeka stavlja u središte radnje.U svojim
djelima često prikazuje dubrovačku sredinu, a preko likova iznosi svoje stavove. Ovaj esej
će se usredotočiti na njegovo djelo Dundo Maroje i priloženi ulomk u kojem...(zavisi o
ulomku),što je i cilj ovog eseja.

SUZE SINA RAZMETNOGA

Gundulićevo djelo Suze sina razmetnoga nastalo je u razdoblju hrvatskog baroka kada
je prisutan naglašen povratak Katoličkoj crkvi. Tema ovog epskog spjeva preuzeta je
iz parabole o razmetnome sinu iz Evanđelja po Luki. Gundulić se, kao i ostali barokni
književnici, bavio problematikom prolaznosti ljudskog života. A cilj ovog eseja je približiti
problem grijeha, spoznanja i pokajanja koji obrađuje Ivan Gundulić u djelu Suze sina
razmetnoga.

ZLOČIN I KAZNA

F.M. Dostojevski ruski je romanopisac i najznačajniji predstavnik realizma, a vrlo često ga
se smatra pretečom modernom romanu. Roman Zločin i kazna prikazuje socijalnu bijedu i
nepravdu kao značajke realizma, ali i potragu za identitetom i filozofska gledišta što su očite
značajke modernizma. Ovaj ulomak pripada (samom početku) romana, a u ovom eseju
posvetiti ću se unutranjem stanju glavnog junaka Raskoljnikova.

kachast

• Registrirani korisnik
Odg: Kako napisati uvod u esej?
« Travanj 03, 2011, 10:36:49 »
0
ovo mi se čini skroz solidnim za nižu razinu,samo preporučam da pišeš cijela imena autora ili samo prezime,jer se ne preporuča skraćivati ih kao ti za Dostojevskog
Citat:
F.M. Dostojevski
...etoo al ostalo je ok..  :)

jordan

• Registrirani korisnik
  • Respect: +1
« Travanj 03, 2011, 10:39:35 »
0
a preobraženja ništa a? to se nadaš da neće bit  8) ?

Moonlight

• Registrirani korisnik
« Travanj 03, 2011, 10:48:28 »
0
Imam i to.. al nisam objavio... i da, nadam se da neće biti  ::)

kachast

• Registrirani korisnik
« Travanj 03, 2011, 11:32:31 »
+1
Radi lakšeg snalaženja CITIRAJTE post koji želite komentirati!

Na početku posta napišite o kojem se djelu radi te napišite uvod.

Garfy
__________________________________________________________________________________

Miroslav Krleža središnja ličnost 20. stoljeća,hrvatski ekspresionist i autor djela "Baraka Pet Be".Novela se nalazi u zbirci antiratnih novela "Hrvatski bog Mars",koja je ujedno i najsnažnija antiratna knjiga 20.stoljeća.Samim naslovom zbirke autor uvodi ironiju te svoj antiratni stav.
Bog Mars nije hrvatski bog čime Krleža poručuje da se Hrvati kroz cijeli vijek bore za druge,bez pravog i osobnog razloga.Tema je besmisleno stradavanje hrvatskih domobrana,a stil je karakterističan Krležin tj.spoj ekspresionizma i impresionizma.

Konačno,može se zaključiti da je ova novela napisana težim stilom za čitanje.Ne samo da od čitatelja traži veću koncentraciju pri čitanju,već istovremeno navodi na razmišljanje o posljedicama koje za sobom ostavlja rat.
Potpuno je jasno da ovom novelom autor karikira rat,te prikazuje ljude kako se dehumaniziraju i postaju "životinje".
Slažem se s piščevim stavom,jer na kraju nam jedino preostaje nada da se više nikad neće ponoviti rat zbog kojeg neki ljudi zaboravljaju da su živa i misaona bića.

etooo to su uvod i zaključak,svakako recite šta je krivo,nisam razradu pisala jer nemam određen ulomak..! ;)

garfy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
  • Osluškujući tišinu...
  • Respect: +266
« Travanj 03, 2011, 11:36:23 »
0
Zadani ulomak pripada (zapletu) romana U registraturi objavljenog 1888. godine čiji je
autor Ante Kovačić.

Ako ti je ulomak iz registrature, nepotrebno je pisati "Zadani ulomak pripada romana U registraturi". Vidi se iz priloženog čemu pripada.
"Sin sam nepregledne slavonske ravnice. Visoko je nebo nad nama, široko polje pod nama i ništa nema što bi me sprječavalo da hrlim vazda naprijed tom ravnom širinom i nedoglednom daljinom po kojoj se krili duh odvažnosti i ne pozna zapreke i strah."

Ad4pt3r

• Registrirani korisnik
« Travanj 03, 2011, 11:36:43 »
0
Po mojem mišljenju jako dobro, jedino ne kužim ovo "...težim stilom za čitanje...", jer barem meni osobno Baraka nije bilo teško djelo.

Moonlight

• Registrirani korisnik
« Travanj 03, 2011, 11:38:54 »
0
naglasak je na ovome u zagradi ... zapletu, uvodu... itd ...

jer je u smjernicama bilo pisalo smjesti ulomak u kontekst romana...iz kojeg je to djela romanan